Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kerstin Karlsson och Alve Glembring ser till att uttjänta hörapparater från Sverige får ett nytt liv i Marocko.

Hjälper döva barn i Marocko

När Kerstin Karlsson och Alve Glembring skulle besöka ett barnhem i Marocko för nio år sedan gick de fel. Det resulterade i ett långt engagemang i en skola för döva och hörselskadade barn.

Under sin andra resa till Marocko och Agadir, 2002, blev Kerstin Karlsson och hennes sambo Alve Glembring inbjudna till ett barnhem. Men Kerstin och Alve gick fel och hamnade i stället utanför landets enda dövskola. En elev i ett fönster fick se att Alve hade hörapparat och började prata teckenspråk med honom.

– Utan Alves hörapparater hade vi aldrig fått den snabba kontakten. Nu var isen bruten på en gång. Vi pratade med föreståndaren för skolan som berättade att man hade stora behov av kläder, uppdateringar av datorer, skolmaterial och inte minst hörapparater, berättar Kerstin Karlsson.

Behovet av hörapparater är stort i Marocko. På grund av fattigdom har inte alla möjlighet att gå till läkare när deras barn är sjuka. En följd är att barn får hörselskador på grund av obehandlade öroninflammationer.

Dessutom kostar en hörapparat 5 000-8 000 kronor i Marocko, medan en genomsnittlig månadslön ligger på drygt 2 000 kronor.

Väl hemma igen började de fundera på hur de skulle kunna bistå eleverna och lärarna på skolan.

– I Sverige byter man ju apparat efter några år, men det är inte alltid man måste lämna tillbaka den gamla. Det är sådana apparater vi tar hand om, säger Kerstin Karlsson.

Genom att hon och Alve är ute och föreläser hos Hörselskadades riksförbund föreningar, dövföreningar och pensionärsorganisationer har ryktet om hur gamla hörapparater kan göra nytta spridit sig.

Vid den senaste resan till Agadir, i december förra året, levererades tio apparater. Något år tidigare hade Kerstin och Alve med sig nästan 80 kilo skolmaterial, leksaker och kläder.

– Det är ingen semester längre när vi åker. Det är full fart varje dag. Om vi skulle vilja ha semester måste vi nog välja en annan semesterort, säger Alve Glembring och skrattar.

– Men det ger oss en oerhörd glädje att kunna hjälpa till. Vi har fått vänner för livet, säger Kerstin Karlsson.