Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Pinsen räckte inte. Socialdemokraterna gick kraftigt bakåt i det traditionellt sätt starka S-fästet Ale. Bild: Andreas Olsson

Historiskt dåligt val för S i Ale

En något stärkt allians och ett katastrofval för S i Ale som tappat lika mycket som SD går fram.

– Vi backar något alldeles kopiöst, 7,4 procent, säger Björn Norberg (S), ordförande för Ale arbetarekommun.
Historiskt sett har S i Ale länge varit väldigt starka. 2006 fick partiet nära 40 procent av rösterna, 2010 och 2014 låg siffran på 33 procent men i årets val, innan den definitiva sluträkningen, har S backat till 26,2 procent.
– Aleborna har väl inte upplevt de senaste fyra åren som tillräckligt positiva, fortsätter Björn Norberg.

Samarbetspartiet V ökar marginellt medan MP och lokala Aledemokraterna backar.
– Aledemokraterna straffas kanske på grund av samarbetet med oss, säger Björn Norberg som konstaterar att nästan lika mycket som S backar, går SD fram. Från 10,6 till 16,9 procent vilket betyder åtta mandat av fullmäktiges 49.

Hur kommunen ska styras framöver är i dagsläget oklart. S vill försöka hitta samarbeten över blockgränsen, men det gör även Mikael Berglund (M), oppositionsråd de senaste fyra åren.
– Alla är överens om att tiden med tydliga majoriteter är förbi, men jag styrde i minoritet för fyra år sen och det fungerade alldeles utmärkt. Vi har en väl fungerande allians i Ale som gått till val tillsammans och vi har tagit ett eller två mandat sedan förra valet, säger Mikael Berglund som inte utesluter att styra i minoritet med alliansen och eventuellt samarbeta med de lokala partierna Aledemokraterna och Framtid i Ale. 
Det samarbetet kommer inte heller ge majoritet i fullmäktige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.