Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Historisk täppa väcks till liv

Inbäddad i snö känns våren ännu fjärran i den gamla byn, men bakom kulisserna spirar gröna visioner. I vår ska Äskhults historiska kålgårdar återuppväckas anno 1825.

Under det senaste decenniet har ett hårdnackat kroppsarbete pågått i kulturlandskapet kring Äskhult i Förlanda socken. Slåtterängar, ljunghedar och åkerlappar har återställts med arbetshästar och andra gamla metoder att hävda mark. I vår ska även de historiska köksträdgårdarna kring byn väckas till liv. 
Den 18 januari klubbades 1,2 miljoner kronor i stöd till projektet, som drivs av Länsstyrelsen i Halland tillsammans med Kungsbacka kommun och Äskhults ägare Västkuststiftelsen. 
– Tanken är att mullbänkarna ska förses med växter som härrör från tiden då respektive hus byggdes, men vårt övergripande fokus är att restaurera hela gårdsmiljön och återge hur köksträdgårdarna såg ut 1825, säger Wendela Öhrnell, utvecklingsansvarig för Äskhult vid Kungsbacka kommun. 

Några äldre växter finns redan runt byns hus. Bland annat några skraltiga gamla äpple- och plommonträd, samt humle, såpnejlika och akleja.
– Dessa kan ha funnits här sedan 1825. Såpnejlika kan användas som ingrediens i tvål och tvättmedel, men även för hudåkommor. Akleja är en gammal medicinalväxt som bland annat använts för att avlägsna löss och skorv i hårbottnen, säger Jenny Nord, antikvarie vid länsstyrelsen och en av en handfull experter kring projektet.
Hon berättar att länsstyrelsen just gått ut med en upphandling av en trädgårdsmästare.

Tanken är att personen ska arbeta halvtid under de tre år som uppbyggnadsfasen beräknas att ta. 
– Vi hoppas hitta den rätta för uppdraget ganska direkt. Det är ju snart vår och vi ser verkligen fram emot att dra igång detta, säger Jenny Nord.
Det blir inte bara plantering som den kommande trädgårdsmästaren ska ägna sig åt, utan också en hel del detektivarbete och grävande. Kålgårdarna, som nutidens trädgårdsland kallades förr i tiden, ska förses med gamla sorters rovor, kål och potatis. Den i dag så populära potatisknölen introducerades i bygden kring Äskhult 1770 och förhoppningen är rota fram några av de allra första sorterna med hjälp av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).
– Förmodligen kommer en hel del av de växter som idag finns kring boningshusen att tas bort eftersom de planterats under 1900-talet. Sedan finns det säkerligen äldre växter som kanske inte upplevs som så spännande, men som hade stor betydelse för hushållen förr. Som brännässla till exempel, säger Jenny Nord.