Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kersti Westin har skrivit en ovanlig bok om Alingsås historia. Bild: Martina Liljedahl

Historiebok där barnen får spela huvudrollerna

Bokhandlaren Kersti Westin gjorde slag i idén om en egen bok. Genom åtta fiktiva barns upplevelser berättar hon Alingsås historia på ett roligt och lättillgängligt sätt.

Boken Barn i en stad som släpptes i samband med att Alingsås i år firar 400 år har fått ett varmt mottagande. Läsaren får följa åtta olika barn under olika tidsepoker i stadens historia. Korta skönlitterära berättelser varvas med fakta och illustrationer från tre lokala illustratörer. 
– Det är många som läst boken som sagt att det där hade jag inte en aning om, till och med gamla alingsåsare och det känns kul, säger Kersti Westin. 
Själv är hon uppvuxen i Mellansverige men är lika stolt över sin stad som uralingsåsare. Hon upplever att människor i staden är väldigt bra på att ta till vara småstadens charm genom att gå man ur huse vid olika evenemang men även en vanlig lördag sjuder Kungsgatan av liv och möten mellan vänner, grannar och släktingar.

För några år sedan utbildade sig Kersti Westin till stadsguide och när Alingsås lanserades som Capital of fika blev hon kaféguide. 
Att skriva en bok har alltid funnits med på hennes "att göra innan du dör lista" . Men efter att ha jobbat hela livet som bokhandlare och läst enormt många författare har hon allt oftare tänkt att andra gör det där mycket bättre. Men så fick hon idén om en lättläst historiebok ur barns perspektiv.
– Jag kom på att det skulle finnas åtta karaktärer med begynnelsebokstäver som tillsammans bildar stadens namn, Anna, Lukas, Inga, Nils, Greta, Samuel, Åsa och Shirin. Sedan var det bara att rocka loss!

Först får läsarna möta Anna som flytt till Alingsås med sin familj från Lödöse, nuvarande Gamlestan i Göteborg där danskarna härjade. 
Här uppmanades ett 30-tal familjer med olika yrken att skapa ett nytt samhälle, som kan sägas ha varit Sveriges första flyktingförläggning, säger Kersti Westin. Lukas i sin tur levde under Jonas Alströmers tid och här kommer berättelsen om vem han var och hur han tog potatisen till Sverige, något som är starkt förknippat med staden. Lilla Inga träffar läsaren under några dramatiska ögonblick 1749. Shirin från Syrien som tävlar i en orienteringstävling under Lights in Alingsås representerar vårt århundrade.

Kersti Westin är stolt och glad över sin bok och det mottagande den har fått. Nu har hon slutat sitt arbete i Akademibokhandeln i Alingsås för att under det kommande året åka runt på skolor och äldreboenden och bokprata.
– Jag tror jag ska satsa mer på äldreboenden, säger hon och skrattar. Hon berättar att hon hade svårt att fånga de små barnens uppmärksamhet när hon på nyårsafton, vid stadens startskott för 400-årsfirandet på Nolhaga slott, skulle läsa högt ur sin bok. 

Under sin yrkesverksamma tid har Kersti Westin jobbat under många år på Wettergrens i Göteborg, men har även drivit egen barnbokhandel i Lerum och är ett bekant namn för många bibliotekarier och lärare då hon åkt runt i Göteborgsregionen och bokpratat. Men att berätta och läsa om sin egen bok var alltså inte lika lätt.
– Med handen på hjärtat, hur intresserade är egentligen barn av historia? Men flera lärare har sagt att de ska använda boken vid stadsvandringar och besöka de ställen där händelser i boken utspelar sig. 
Hon tycker ändå hon kommit på ett bra och eget koncept och har redan en idé om en uppföljare. 
 – Jag är väldigt sugen på att skriva en bok om Göteborg som snart fyller 400 år. Då får den sista pojken heta Glenn, säger hon leende. 

Författaren menar att det finns många tacksamma händelser att skildra där barn kan finnas med, som varven och Volvos framväxt. Men då krävs lite större budget.
Barn i en stad har varit mer av ett familjeprojekt och förhoppningen Kersti Westin förhoppning är bara att få tillbaka tryckkostnaden. Hennes son har gjort omslaget och hennes dotter är en av illustratörerna. Boken är tryckt på ett tryckeri i Alingsås.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.