Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Hett eftertraktad hantverkare

Som en av få bilsadelmakare i Sverige är Lena Andersson hett eftertraktad av såväl yrkestrafikanter, husbilsägare som veteranbilsentusiaster. Hon behöver inte göra reklam för sig, de hittar henne ändå, efter lite hjälp med vägbeskrivningen till verkstan i Ubbhult. Men nu går flytten till Göteborg.

– Jag förstår, men innan jag själv går på semester hinner jag tyvärr inte. Sedan försöker jag ta emot och fixa din bil så fort jag kan, lovar Lena i telefon till en man som därmed får sålla sig i kön av ivriga kunder på tur.
– Det är egentligen mitt största "problem" just nu. Att jag har mer att göra än vad jag har tid och därför tvingas säga nej till kunder, säger Lena Andersson som dessutom är mitt uppe i en flytt av "både sig själv och verkstan" som hon själv uttrycker det efter att ha lagt på luren.

Efter drygt 30 år i Marks kommun går flyttlasset nu tillbaka till föräldrahemmet på Hisingen som hon övertagit och där också verkstan tar plats i höst. För även om jobbet stundom är slitigt har hon inga planer på att lägga av. Det är för kul helt enkelt, konstaterar Lena som efter en krokig yrkesbana kom att bli just bilsadelmakare.
– Sytt har jag förvisso gjort ända sedan jag var fyra år. Men på gymnasiet valde jag efter påtryckningar hemifrån humanistisk inriktning innan jag satte mig i skolbänken igen och gick två år till på beklädnadsteknisk linje.

Därefter jobbade hon också i många år inom konfektionsindustrin. Men efter att marknaden dippat och Lena fått barn och sedermera skilt sig skolade hon om sig igen, den här gången till gymnasielärare i svenska.
– Men så kom min ohängde son hem en dag med en Cadillac och sa "mamma, lack och allt tekniskt fixar jag ju, men kan inte du hjälpa mig med att sy och fixa inredningen?".

Lena fick blodad tand efter uträttat verk och vidareutbildade sig igen. Den här gången till tapetserare. Sedan drygt tio år tillbaka driver hon nu bilsadelmakeriet i Ubbhult mellan Kungsbacka och Bollebygd där hon gör allt från att klä om säten i både arbetsfordon, vanliga personbilar och husbilar till veteranbilar. Och även fixar mattor, instrumentpaneler och innertak.

När GP är på besök jobbar hon intensivt parallellt med två veteranbilar som ska bli färdigrenoverade invändigt inför en stor förestående bilträff. I verkstan finns även en äldre engelsk Rover i väntan på ny innerklädsel.
– Sedan gör jag även sådant här, säger Lena och visar upp en omklädd racingstol i designtyg av Jean Paul Gaultier.
– Det är just det som är så kul med yrket, att det är så mycket variation på det man gör. Men det är också ganska tungt och slitigt med säten som ska ut och in och framför allt händerna tar stryk. Därför har jag lovat mig själv att ta det lite lugnare framöver, även om jag förmodligen aldrig kommer sluta att sy. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.