Hesa Fredrik. Arkivbild.
Hesa Fredrik. Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage

Hesa Fredrik larmade i Stenungsund – tekniskt fel enligt kommunen

Ett tekniskt fel gjorde enligt Stenungsunds kommun att utomhuslarmet Hesa Fredrik tjöt över samhället under torsdagskvällen. I omkring en halvtimme visste varken kommunen eller räddningstjänsten varför larmet gick.

ANNONS
|

Vid 19.29 började människor i Stenungsund att höra av sig till GP om att utomhuslarmet Hesa Fredrik tjöt över samhället.

Räddningstjänsten i Storgöteborg uppgav att flera personer även hörde av sig till dem.

– Vi vet inte varför det låter, vi håller på och undersöker saken, om det till exempel kan vara kommunen som aktiverat det, men vi vet inte, berättade larm- och ledningsoperatören Millie Ekman.

Hesa Fredrik testas fyra gånger per år, alltid en måndag klockan 15.00.

Vid 20.00 visste räddningstjänsten i Storgöteborg fortfarande inte varför larmet hade gått.

– Vi kan ju aktivera det, men vilka andra som kan göra det och vilka andra vägar som finns vågar jag faktiskt inte svara på, sa Mille Ekman.

ANNONS

Tekniskt fel

GP var under tiden larmet gick även i kontakt med Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps pressavdelning och P4 Göteborg, som har i uppdrag att informera om när larmet går, som inte heller visste varför det tjöt.

Klockan 20.00 gick Stenungsunds kommun ut med information om händelsen på sin hemsida.

”På grund av tekniskt fel har ett VMA-larm aktiverats. Larmet är nu avstängt. Efter helgen kommer Räddningstjänsten att åtgärda felet”, skriver kommunen i ett kort meddelande.

Hanna Freij är kommunikationschef i Stenungsunds kommun och berättar att hon inte har mer information om felet.

– Det jag har fått till mig är att räddningstjänsten har stängt av larmet och att de ska undersöka saken vidare efter helgen. Jag har inga mer detaljer än att det ska röra sig om ett tekniskt fel.

Var det många som hörde av sig till er och varit oroliga?

– Det är svårt för mig att bedöma det, men det vi vet är att många har hört av sig till räddningstjänsten och vi kan även se i olika forum i sociala medier att många har ställt sig frågande till varför det låter, och det pågick under en ganska lång tid, säger Hanna Freij.

ANNONS

Sara Rosenquist, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten kan inte heller svara på vad det tekniska felet rör.

– Det jag har fått till mig är att det var ett tekniskt fel, och att tutan är avstängd nu och att vi kommer att följa upp det.

Hesa Fredrik har fyra olika signaler beroende på vad varningen gäller. I faktarutan nedan kan du läsa mer om de olika signalerna och på krisinformation.se kan du även lyssna på hur de låter.

LÄS MER:Rekordmånga ansökningar om Hesa Fredrik till MSB

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS