Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Motorgömma. I bilens motorutrymme låg 1.6 heroin väl inpackat och gömt.

Heroinets väg på E6 genom Bohuslän

1.6 kilo heroin låg gömd i motorn på en BMW som kört längs E 6 genom Bohuslän. I en annan bil som färdades samma väg hittade tullen tio kilo hasch en specialgjord gömma för knarksmuggling.

Det är först nu som tullen i Svinesund offentliggör fyra av varandra olika jättebeslag, som gjordes redan i höstas.

– Vi har inte kunnat berätta något innan av hänsyn till polisens förundersökningar, säger Wenche Fredriksen, sektionschef för norska tullen i Svinesund till Bohusläningen.

Gemensamt för de fyra jättebeslagen är att de alla färdats genom Sverige, och slutligen längs E6 i Bohuslän för att ta sig via Svinesund och över till Norge.

I oktober förra året stoppade tullen en öststatsregistrerad bil, som hade kört genom Bohuslän på E6 till Svinesundsbron och över till den norska sidan.

Den 53-årige föraren sa sig vara på väg till sin flickvän i Norge för att söka jobb. Narkotikahunden Jim anade dock oråd och markerade. Tullen skannade av bilen och hittade tio kilo hasch, på golvet i framvagnen.

– Det visade sig att fordonet var specialkonstruerat för smuggling, säger Wenche Fredriksen.

Tre veckor senare var det dags för nästa jättebeslag för tullen.

En BMW från mellersta Europa tog sig över från E6 i Bohuslän till norska gränsen. 21-åringen som körde bilen och hans 17-åriga kvinnliga passagerare sa att de var på väg till Norge för att göra musikkarriär. Istället hittade tullen 1.6 kilo heroin väl paketerat och gömt under huven i motorutrymmet.

I Sverige ger det minst tio års fängelse att smuggla över ett kilo heroin. Värdet för heroin på svarta marknaden räknas till mellan 1000-2000 kronor per gram.

I slutet av november markerade narkotikahunden Jacko-O för narkotika i en öststatschaufför fordon. Tullen hittade 2.1 kilo amfetamin, 322 gram ecstacy, 1 000 så kallade LSD-droppar samt ett kvarts kilo hasch. Slutligen stoppade även Svinesundstullarna en bil på nyårsafton. I bilens motorutrymme hittade man 609 gram amfetamin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.