Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Hemliga lappar kan fälla misstänkta kidnappare

En man misshandlades naken i skogen och hölls inspärrad i en lägenhet. Nu åtalas fyra personer för grov misshandel och kidnappning. För att undkomma straff skrev två av dem hemliga lappar till varandra i häktet: ”Skriv vad du vill att jag ska säga”, lyder en av dem.

Det var i april som en man ska ha misshandlats i Uddevalla. Mannen fick ta emot slag mot ansiktet och benen samt i magen av två män, en 27-årig man från Åmål och en 26-årig man från Uddevalla. Efter misshandeln ska den målsägande mannen, mot sin vilja, ha körts i en bil till ett skogsområde där han tvingades klä av sig naken och där han sedan har blivit misshandlad. Den här gången med hjälp av ett tillhygge som orsakat flera sårskador.

– Det min klient har varit med om är det mest ohyggliga jag har varit med om, säger biträdande jurist Abraham Zeito, som för den målsägande mannens talan. 

Hölls fången i lägenhet

Därefter ska mannen ha förts till en lägenhet som ägs av en 46-årig kvinna, som är mamma till den 26-åriga misstänka gärningsmannen. Där ska de två misstänkta gärningsmännen, kvinnan samt hennes andra son, en 18-årig man, hållit mannen inspärrad mot hans vilja. Mannen uppger i förhör att de fortsatte misshandeln med slag mot huvudet.

Under ett toalettbesök ska mannen ha lyckats fly ut från lägenheten. Kvinnan och en av sönerna sprang efter, men mannen lyckades undkomma tack vare att en buss stannade och släppte ombord honom.

– Min klient mår inte bra, det är det värsta han har varit med om. Han är tacksam att han lever, säger Abraham Zeito.

Skulle sälja knark

Orsaken till misshandeln och kidnappningen ska enligt mannen själv vara att han har åtagit sig att sälja amfetamin åt 29-åringen och kvinnan. När han inte lyckades ska familjen ha sökt upp honom.

– Jag hatar att sälja sånt, jag ville inte sälja men jag kände mig tvungen, säger mannen i ett förhör med polisen. 

Han uppger att han lyckades sälja lite av det han hade fått, men att han sedan slutade svara på de misstänka gärningsmännens samtal. 

– Jag kände på mig att de började leta efter mig, säger mannen i förhör med polisen. 

Skickade hemliga lappar

I häktet har kvinnan och 18-åringen, trots restriktioner från åklagare, kommunicerat med varandra med hjälp av lappar. Lapparna hittades av personal på häktet i de gemensamma utrymmena och i kvinnans cell. De har skrivit till varandra om händelsen och bland annat ska de ha kommit överens om vad de ska säga i förhören. På en lapp står det ”skriv vad du vill att jag ska säga” och på en annan står det ”om vi kör på din idé kom jag på sen natt". 

På kvinnans telefon ska polisen ha hittat en bild tagen under den aktuella natten där de två bröderna sover bredvid den kidnappade mannen. Vilket binder dessa fyra till lägenheten vid tidpunkten.

– Jag förutsätter att det blir en fällande dom, säger Abraham Zeito.

När rättegången förväntas starta är ännu inte beslutat. Samtliga åtalade nekar till brott.