Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Hemglass på väg mot ny depå

Hemglass i Mölnlycke har levererat sandwich och dubbelnougat i Västsverige sedan 70-talet. Men snart går flytten till Utby, där glassbilarna och den välkända jingeln lever vidare.

Rickard Hällström, platschef i Mölnlycke, visar runt i byggnaden där det är nästan helt tomt under förmiddagen. Förutom det stora lagret finns kontor, lunchrum och garage. Utanför står glassbilarna i rader, lastade för dagens rundor.
– Det är klart att det känns lite vemodigt, man har ju varit här länge. Men samtidigt hoppas jag att flytten blir en nytändning, säger Rickard Hällström, som jobbat på Hemglass sedan 90-talet.
Företaget, som fyller 50 i år, startades av Kalmar glassfabrik 1968. De expanderade snabbt och i dag har Hemglass cirka 30 försäljningsfilialer runtom i landet.

Trots ökad konkurrens inom glassförsäljning och från e-handel står Hemglass fortfarande starkt. Rickard Hällström tror att stor del av framgången beror på att företaget hela tiden värnat om att glassbilen ska vara en upplevelse.
– Det personliga mötet med kunderna är det mest unika vi har. Jämfört med vanliga butiker har vi ganska korta öppettider, men den stora fördelen är att vi kommer hem till folk. 
Han betonar att de flesta, både unga och äldre, har en relation till glassbilen. Rickard Hällström var själv säljare under flera år och berättar om hur han lärt känna kunderna, blivit bjuden på middag och fått trösta när nära och kära gått bort.
– Särskilt när man körde på landet blev det personligt. Då släppte man tidtabellen och så fick det ta den tid det tog.

Även säljaren Marcus Lind märker tydligt hur efterlängtad den rullande glassförsäljningen är.
– Det kommer alltid folk som ropar "Nu kommer glassbilen". Inte bara barn utan även vuxna som tycker att det är lite nostalgi.
Men även om många ser fram emot glassbilens besök på fast tider försöker Hemglass öka flexibiliteten. I dag har företaget e-handel och uppmanar kunderna att göra beställningar där.
– Vi måste vara i framkant och visa att vi kan komma närsomhelst. 

Efter årets varma sommar, då årsbudgeten slogs redan i augusti, har verksamheten nu gått in i ett lugnare skede och i december stänger depån helt. För Mölnlyckefilialen blir det alltså också slutet på en lång epok i Härryda och under hösten kommer de successivt att flytta till Utby. Men glassverksamheten tar inte slut. Fastighetsägaren, som är GB-grossist i Göteborg, tar då över lokalerna.