Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Promenera eller cykla, råder Västtrafik göteborgarna inför återgången till arbetet den kommande veckan. Annars uppmanar de resenärerna att bära munskydd.  Bild: Måns Langhjelm
Promenera eller cykla, råder Västtrafik göteborgarna inför återgången till arbetet den kommande veckan. Annars uppmanar de resenärerna att bära munskydd. Bild: Måns Langhjelm

Hemarbete och munskydd – detta gäller när terminen börjar

Omikron sprider sig som en löpeld genom Sverige – samtidigt är det många som gör sig redo för årets första arbets- och skoldag i veckan som kommer.
Här är råden och restriktionerna som gäller för dig och dina barn när vårterminen startar.

Jul- och nyårsveckan följdes av en 104-procentig ökning av antalet bekräftade covid-fall i regionen. Därefter tycks smittspridningen ha ökat än mer. Bara under måndagen den 3 januari registrerades 3 235 nya fall i Västra Götaland.

LÄS MER: Antalet covid-19-fall fördubblade under nyårsveckan i regionen

LÄS MER: Så rustar Västtrafik för ökad trängsel på måndag

LÄS MER: Många gravida är ovaccinerade när de föder

Så vad bör de många som nu inleder vårterminen ha med sig när de under måndagen och tisdagen snörar på sig kängorna för att ta sig till kontoren och skolorna?

Bild: Jenny Ingemarsson
Bild: Jenny Ingemarsson

Kollektivtrafiken i Göteborg

För att minska på trängseln har Västtrafik förberett måndagsruschen med förstärkningar för flera av de mest nyttjande linjerna. Det gäller särskilt i busstrafiken och de så kallade expressbussarna. Däribland:
• X2, X3 och Svart express
• 70-linjerna i Angered
• Utvalda turer ut till Volvo och till Älvsborgs sjukhus i Borås.

Vad gäller stombusslinjerna har dessa redan hög turtäthet så förstärkningar kommer enbart gälla vid rusningstrafik, vid enstaka turer och avgångar och mellan vissa hållplatser, uppger Leif Gjulem, avdelningschef för störningshanteringen på Västtrafik till GP.

Situationen i spårvagnstrafiken är knivigare att lösa, säger han.

– Det är där det är mest trängsel och där är det ju mer eller mindre omöjligt att förstärka med busstrafik eller liknande. Så där handlar det om att prioritera de resurser som finns. Som att åka med dubbelvagnar där vi har som mest resande exempelvis. Jag vet att det sker men sedan uppstår det trängsel ändå, säger Leif Gjulem i en tidigare intervju med Göteborgs-Posten.

Han uppmanar de som har möjligheten att cykla eller promenera till jobbet. Om inte – hålla avstånd och använda munskydd.

– Jag tycker att om man måste åka, vilket en del givetvis måste, så visa omsorg och håll avstånd. Och om man reser på tider då det är mycket resande, använd munskydd, säger Leif Gjulem och fortsätter:

– Sedan att man går eller cyklar om det är möjligt. Vi har också en trängselindikator i To go-appen där man kan se vilka avgångar som har högt resande. Sedan har man också möjlighet att hämta ut munskydd i Västtrafikbutikerna mot uppvisande av giltig biljett.
Bild: Stina Stjernkvist/TT
Bild: Stina Stjernkvist/TT

Arbeta hemma eller på kontoret?

Sedan den 23 december uppmanar Folkhälsomyndigheten att alla som kan också bör jobba hemifrån. Om arbetet inte tillåter detta ska man ”om möjligt anpassa arbetstider så att du kan undvika trängsel i kollektivtrafiken och på arbetsplatsen”, skriver myndigheten i sitt allmänna råd.

Väl på arbetsplatsen bör samtliga hålla avstånd till varandra, inte minst vid möten och i exempelvis fika- eller omklädningsrummet.


Även arbetsgivare har fått föreskrifter och rekommendationer av Folkhälsomyndigheten:


• Underlätta för anställda att vaccinera sig samt informera om vikten av att stanna hemma när man får symtom.
• Erbjuda förutsättningar för personal att arbeta hemifrån när så är möjligt.
• Göra det möjligt för anställda att hålla avstånd till varandra till exempel på möten, i fikarum samt omklädningsrum.
• Undvika större samlingar inomhus med många deltagare.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Inför skolstarten

Tidigare i veckan gick Folkhälsomyndigheten ut med ny information kring deras syn på årets skolstart.
Trots den snabba smittspridningen ska principen om den så kallade närundervisningen gälla. I nuläget under hela vårterminen 2022.

Det betyder att skolelever, för dem i gymnasiet fortsättningsvis ska undervisas på plats i skolans lokaler. Samtidigt finns distansundervisning kvar som en möjlig åtgärd i Folkhälsomyndighetens plan i steg tre. Detta är dock inte aktuellt i nuläget, sade Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten under en pressträff tidigare i veckan.


– Vi får se. Vi följer utvecklingen, det finns inga beslut om distansundervisning just nu, sa Britta Björkholm.

Hon utvecklar resonemanget i ett pressmeddelande från myndigheten.

– Skolan har ett viktigt uppdrag och är central för alla barns och ungas känsla av trygghet, sociala sammanhang och välbefinnande. Det finns idag också en samstämmighet i världen om vikten av att hålla skolorna öppna under pandemin.

Källa: Folkhälsomyndigheten
Bild: Torstein Bøe
Bild: Torstein Bøe

Rekommendationer och restriktioner

Så här ser de aktuella restriktionerna och rekommendationerna ut som påverkar dig som individ.

Restriktioner:

• Inreseförbud från de flesta länder utanför EU/EES – svenska medborgare och utländska medborgare som är folkbokförda i Sverige har alltid rätt att resa in i Sverige.
• Krav på test vid inresa – gäller även vaccinerade.
• Begränsningar vid arrangemang inomhus – rör det sig om arrangemang med fler än 20 personer ska deltagarna vara sittandes. Vid allmänna sammankomster och offentliga arrangemang med fler än 500 personer krävs vaccinationsbevis och sällskap om max 8 personer. Privata tillställningar för inte överstiga 50 deltagare med undantag för begravningsceremonier.
• Restriktioner för serveringsställen – endast sittande gäster är tillåtet, inklusive nattklubbar. Och då ska varje sällskap hålla minst en meters avstånd mellan varandra.

Rekommendationer:

• Håll avstånd, särskilt inomhus.
• Om möjligt, arbeta hemifrån.
• Undvik trängsel i kollektivtrafiken.
• Vid trängsel i kollektivtrafiken bör vuxna använda munskydd.
• Stanna hemma och testa dig vid symtom.
• Vaccinera dig om du kan.

Rekommendationer för kultur, idrott och fritid:

• Läger, cuper och andra större arrangemang inomhus bör undvikas. Gäller ej inom yrkessporten.
• Däremot kan enstaka aktiviteter, matcher och endagstävlingar genomföras.

• För kultur- och fritidsverksamheter inomhus, exempelvis museer, konsthallar och gym ska varje person ha minst 10 kvadratmeter till förfogande. Ett undantag finns för verksamheter som riktar sig till barn och ungdomar födda 2002 och senare.

Källa: krisinformation.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.