Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Helenas misstänkte mördare har kontaktat advokat

Han har varit misstänkt för inblandning i mordet och försvinnandet av Helena Andersson i flera omgångar. I våras anhölls han och delgavs misstanke om mord men några timmar senare släpptes han. Nu har den misstänkte mannen kontaktat en advokat i hopp om att bli avskriven från misstankarna, rapporterar P4 Skaraborg.

– Till honom kan jag bara säga att kontakta polisen själv och se till att de sätter fart på utredningen så vi får ett avslut och svar, säger Helenas syster Ulrika Andersson.

I somras var det 25 år sedan Helena Andersson försvann. Junikvällen 1992 hade hon varit på inflyttningsfest hos en kompis i Töreboda för att sedan åka vidare till Stadshotellet i Mariestad.

Den ett år äldre systern Ulrika Andersson var också med under kvällen men gick hem lite tidigare. Under kvällen ringde Helena till systern från hotellet. De pratade bland annat om att Helena glömt sin plånbok, att hon skulle ta en taxi hem och väl hemma skulle systrarna dricka te och prata om kvällen.

Men när Ulrika vaknade i föräldrarnas villa i Ekudden i Mariestad morgonen därpå var hon ensam. Helena hade inte kommit hem.

– Att det skulle ha hänt henne något... Jag tror inte att jag fick fram det i mitt huvud, har Ulrika sagt till GP tidigare.

Hon ringde runt till vänner och tillsammans letade de efter henne men Helena fanns ingenstans. Polisen kopplades in och det enda som hittades var Helenas skor och ringar som låg vid en skogsstig en kort bit från föräldrahemmet.

25 år senare är Helena fortfarande försvunnen och hennes misstänkte mördare är på fri fot.

– Saknaden efter henne gör ont. Den smärtan får vi leva med resten av livet, säger Ulrika.

LÄS MER: Helenas syster: "Var är du?"
 

Finns en misstänkt

Men det finns en misstänkt. Under de 25 år som gått har han varit misstänkt i perioder. Han har i omgångar plockats in och förhörts men polisen har alltid gjort bedömningen att det inte kunde tas längre än så. Han har släppts och misstankarna har tagits bort.

Den 17 maj i år hämtades han återigen in till förhör. Han anhölls och delgavs misstanke om mord. Men timmarna senare släpptes han ut igen.
– Vi har hört den här personen och han är fortfarande misstänkt. Sedan är det så att vi bedömde att vi inte hade så att det räckte till häktning och det har fortfarande inte förändrats, säger Lars Johansson, chef för polisens enhet för grova brott i Skaraborg.

Mannen var, liksom Helena, på inflyttningsfesten i Töreboda. De två åkte sedan tillsammans i en taxi till Stadshotellet i Mariestad, enligt P4 Skaraborg som gjort en reportageserie där de granskat fallet.

LÄS MER: 25 år senare - Helena Andersson är fortfarande försvunnen

Indicier lett till mannen

P4 Skaraborg rapporterar om att det är indicier som lett till misstankarna. Bland annat har vittnen sagt att mannen visat stort intresse för Helena medan han själv säger att han var "full, glad och danssugen". Han var den som hjälpte Helena att ringa till systern från en telefonautomat, vilket han själv berättat, enligt P4 Skaraborg.

Sedan skiljer sig uppgifterna åt. När Stadshotellet stängde påstår mannen att han gick och ringde sin sambo vid torget i Mariestad. Vittnen har dock sett en kvinna, som polisen tror är Helene, gå tillsammans mot Helenas föräldrahem tillsammans med en man som hade pilotglasögon på sig, rapporterar P4 Skaraborg.

Enligt vittnen hade den misstänkte mannen pilotglasögon på sig under kvällen. Själv har han sagt att han inte minns om han hade glasögon men om han hade det var det inte pilotglasögon. Dessutom stämde andra uppgifter i signalementet in på mannen "en olycklig slump" kallar han det själv, enligt radiokanalen.
 

Två jobbar med fallet

Ungefär en och en halv timma efter att Stadshotellet stängde träffade ett vittne den misstänkte mannen i centrala Mariestad. Vad han gjort under den här tiden säger han att han inte minns. Men det är under den här tidsintervallen som Helena tros ha mist livet, enligt P4 Skaraborg.

Veckan efter Helenas försvinnande skulle mannen jobba men han sjukskrev sig och deltog i sökandet.

Reportrarna bakom reportageserien har varit i kontakt med den misstänkte mannen. Han nekar till all inblandning

– Jag vet att jag uppfört mig konstigt och svävat runt med olika uppgifter i förhören. Jag vet inte varför och kan inte förklara det, har han sagt till dem.

I dag jobbar två poliser deltid med fallet, enligt P4 Skaraborg.

– Man får vara medveten om att det är en 25 år gammal utredning och att det inte alltid går så fort när det är en så gammal utredning. Vi har ett regelverk vi måste följa, förklarar Lars Johansson.

Och man väntar nu på nfc, polisens nationella forensiska centrum. På Helenas ena sko som hittades vid föräldrahemmet fanns blodspår. Man vet att det är samma blodgrupp som Helenas men man vet inte vem blodet kommer ifrån. Nfc har en chans på sig att dna-testa blodspåret för att se om det kan leda dem mot en gärningsman.
 

Har begärt en advokat

Den misstänkte mannen själv väntar också på att få svaret på analysen. Och i hopp om att bli avskriven från misstankarna har han kontaktat en advokat, skriver P4 Skaraborg.

– Han har tidigare inte velat ha någon advokat för då skulle hans namn komma ut, berättar Lars Johansson.

Helenas syster Ulrika vet vem den misstänkte mannen är:

– Till honom kan jag bara säga att kontakta polisen själv och se till att de sätter fart på utredningen så vi får ett avslut och svar, säger hon.

Ulrika känner en stor irritation över att systerns försvinnande fortfarande är en gåta.

– Vi känner självklart en stor besvikelse och uppgivenhet mot hur polisen har skött Helenas försvinnande. Att samma person varit misstänkt i så många år utan att de tagit tag i detta, tillsatt resurser och fått ett svar på om det är han. Jag förstår ärligt inte vad de väntar på, säger Ulrika och fortsätter.

– Vi väntar fortfarande på att polisen ska sätta fart och ta tag i detta, gå till botten med den person som är misstänkt så att vi får ett svar!
 

"Måste vara hennes tur snart"

Ulrika har länge önskat att polisens Kalla Fall-grupp ska ta sig an ärendet.

– Jag förstår att de har mycket och är underbemannade men det måste ju gå att ställa sig i kö. Någon gång måste det ju bli Helenas tur. Samma gäller detta dna-prov vi väntar på. Någon gång måste det vara hennes tur, vi har väntat på svar i över 25 år.

Ulrika säger dock att de är tacksamma för det jobb som reportrarna på P4 Skaraborg lagt ner.

– Allt för att hjälpa oss att få reda på vad som hände Helena den juninatten 1992.

Trots de bistra känslorna vägrar familjen att ge upp hoppet om en lösning:

– Ibland känner vi oss helt uppgivna men vi kommer aldrig att ge upp hoppet om att få veta vad som hände Helena den där natten.

VET DU NÅGOT OM HELENAS FÖRSVINNANDE? TIPSA POLISEN PÅ 114 14.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.