I januari 2011 blev Lena Danielsson, Roland Kindslätt och Susanne Gustafsson verksamhetschefer med delat ansvar för kommunchefsjobbet. I dag finns ingen av dem kvar i kommunen.
I januari 2011 blev Lena Danielsson, Roland Kindslätt och Susanne Gustafsson verksamhetschefer med delat ansvar för kommunchefsjobbet. I dag finns ingen av dem kvar i kommunen.

Hela ledningstrion har hoppat av

ANNONS
|

I början av 2011 ändrade Orust sin organisation. Istället för olika förvaltningar och nämnder, samlades nästan all kommunal verksamhet under kommunstyrelsen. Lena Danielsson, Susanne Gustafsson och Roland Kindslätt utsågs till verksamhetschefer och tillsammans skulle de dela på uppdraget som kommunchef.

Nyordningen skulle spara pengar, förbättra dialogen och skapa en mer effektiv organisation.

Drygt två år senare har alla tre lämnat Orust. Och i vår har även personalchefen och ekonomichefen hoppat av.

Karin Rundblom, lokalordförande för Kommunal, tror sig veta orsaken till den turbulenta situationen.

– Det har varit för mycket otydlighet i den nya organisationen, man vet inte vem som ska bestämma vad. Nu ska man bara ha en kommunchef och det välkomnar jag verkligen. Jag skulle helst se att man går tillbaka till att ha tre olika nämnder och förvaltningar också, säger Karin Rundblom.

ANNONS

Marika Carlberg är ordförande för Vision, där de flesta av kommunens tjänstemän är medlemmar.

– Det har varit rörigt och oroligt ganska länge nu. Och jag tycker att den nedåtgående spiralen blivit mer markant sedan januari 2011. Avstånden mellan de olika verksamheterna har snarare ökat än minskat i den nya organisationen. Man märker att cheferna inte mår bra och då påverkas man ju även som anställd, säger hon.

Även Marika Carlberg sätter stort hopp till den nye kommunchefen Jan Eriksson, som gör sin första arbetsdag i början av juni.

– Ja, han är vår lilla Messias, haha. Skämt åsido, han har väldigt bra referenser och vi tror mycket på honom. Kan någon ordna det här, så är det han.

Även inom politiken har det varit turbulent. Två kommunalråd, Roger Hansson (S) och Ingrid Cassel (M), har redan avverkats under mandatperioden. Och mannen som innehar posten just nu – Lars-Åke Gustavsson – har inte längre något förtroende från sitt tidigare parti Moderaterna. Han kallar sig numera oberoende.

– Det är mer oppositionspartier än majoritetspartier på Orust i dag. Men det kan ju inte vi anställda göra så mycket åt, vi får försöka härda ut till valet nästa år. Då får i alla fall vi som bor på Orust tycka till, säger Marika Carlberg.

ANNONS

Även på lite lägre chefsnivåer har avhoppen varit många. Inte minst gäller det på problemtyngda Henåns skola, där tre rektorer klivit av under det senaste året.

– Det känns som att rektorerna är ganska överbelastade. Det ligger så mycket på dem med ekonomi, budget och planeringen inför nästa läsår att de har svårt att hinna vara pedagogiska ledare. När det inte finns någon tydlig delegationsordning i kommunen, så påverkar det arbetsmiljön för alla, säger Lena Forsströmson-Strandberg, Lärarförbundets ordförande på Orust.

Nyckelpersoner som lämnat sina uppdrag de senaste åren:

2011

Lena Danielsson, omsorgschef/kommunchef

Roger Hansson (S), kommunalråd

2012

Birgitta Berndtsson, rektor Henåns skola

Susanne Gustafsson, lärandechef/kommunchef

Ingrid Cassel (M), kommunalråd

Gunnar Axelsson, rektor Henåns skola

Bengt Torstensson (S), oppositionsråd

2013

Ulf Hjortsfeldt, rektor Henåns skola

Kristian Larsson, personalchef

Roland Kindslätt, samhällsutvecklingschef/kommunchef

Agneta Lindwall, ekonomichef

ANNONS