Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hektisk natt för räddningstjänsten efter höga vattennivåer

Räddningstjänsten i Göteborg kommer att spendera natten med att följa upp på översvämningslarm och hålla koll på vattennivåerna. Enligt Klas Lüppert, tjänstgörande insatschef på räddningstjänsten, är de hundraprocentigt förberedda.
– Vi arbetar mot vädret under detta nattpasset, säger han.

Räddningstjänsten meddelar att det råder väldigt höga vattennivåer runt om i Göteborgsområdet, och att dessa kommer att mäta som högst runt klockan 20.00.

– Vi kan inte göra annat än att utgå från prognoserna och hoppas på att de stämmer. För i så fall kommer trycket att minska under kvällen, säger Klas Lüppert, tjänstgörande insatschef på räddningstjänsten.

På grund av översvämningar rådde det stopp för Kornhallsfärjan utanför Kungälv. Samtidigt är en parkering i området vattenfylld och flera bilar står parkerade med vatten långt upp på däcken.

Räddningstjänsten har också under eftermiddagen fått larm om höga vattennivåer vid Lindholmspiren på Hisingen och Lilla Bommen vid Götaälvbron.

Skyddar hyreshus

Under kvällen kom även ett larm om att ett hyreshus i Älvängen löpte risk att få vattenskador från den närliggande älven. Räddningstjänsten skickade tre enheter.

– De försökte valla med hjälp av sandsäckar, så att vattnet inte trängde in i byggnaden, säger Mikael Lindgren, larm och ledningsoperatör på räddningstjänsten i Storgöteborg.

Räddningstjänsten håller även koll på situationen för närliggande byggnader.

– Vattennivåerna gjorde så att industribyggnader i närheten kunde ta skada, säger tjänstgörande insatschef Klas Lüppert och fortsätter.

– Vi har en stor uppföljning under kvällen och natten, men vi är hundraprocentigt förberedda.

"Väldigt höga vattennivåer"

Lisa Lind, vakthavande oceanograf på SMHI, säger till GP att vattnet låg som högst i Göteborg runt klockan 20.

– Då kulminerade det. I Göteborg har vattnet legat på mellan 120 till 130 centimeter över medelvattenstånd och i Uddevalla har det varit ännu högre, 137 centimeter. Så det är väldigt höga vattennivåer.

Enligt Lisa Lind kommer vattnet sjunka undan kvällen.

– Det ser ut att börja göra det. Så imorgon när folk går till jobbet kommer det vara betydligt lägre nivåer.

"Det här var vi inte beredda på"

SVT Nyheter rapporterade även under kvällen om en översvämmad parkeringsplats vid kajen bredvid Polhemsgymnasiet i Göteborg, där ett fyrtiotal bilar stod parkerade. Bilägarna fick vada ut för att komma fram till sina bilar.

– Det blir så här ett par gånger om året, men det här var vi inte beredda på. Stormen verkade ju ha bedarrat, sa Gustav Möller på Styrsöbolaget till SVT Nyheter.

LÄS MER: Stormen har kulminerat – men SMHI klass 1-varnar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.