Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Heidi fångade häftiga naturfenomenet på bild

Flera tromber har härjat i landet under tisdagen. I Alingsås tittade Heidi Blomqvist ut genom sitt fönster fönstret – och såg den största tromb hon någonsin sett.
– Jag utbrast "wow, vilken stor tromb". Jag blev lite tagen, säger hon.

Klockan var strax efter ett på tisdagseftermiddagen när Heidi Blomqvist tittade ut genom fönstret i hemmet i Alingsås. Utsikten visar sjön Mjörn och där fick hon se det häftiga naturfenomenet, något som även Alingsås Tidning har skrivit om.

– Jag utbrast "wow, vilken stor tromb". Jag blev lite tagen, berättar hon.

Bild: Heidi Blomqvist

Över vattenytan snurrade tromben och drog med sig vatten. Heidi Blomqvist rusade efter sin telefon för att föreviga ögonblicket och ställde sig i trädgården för att fota och filma.

– Jag såg den strax innan en ö som heter Jönsholmen, sen följde jag den hela vägen in mot Alingsås, säger hon.

Ytterligare en tromb ska även ha dykt upp på havet mellan Öland och fastlandet, enligt Aftonbladet.

"Inte som i amerikanska filmer"

Tromber är små, kraftfulla virvlar som bildas i intensiva bymoln, enligt SMHI.

De flesta tromberna i Sverige är blygsamma jämfört med de som kan uppstå i USA. De värsta skadorna som svenska tromber orsakar är nedfallna träd och avblåsa takpannor, även om en tromb 1986 drog upp en tre kilometer lång gata i skogen i östra Jämtland och fällde tiotusentals träd.

Heidi Blomqvist fångade tromben på bild. . Bild: Privat

Dagens tromb i Alingsås är inte den första Heidi Blomqvist har upptäckt då hon har sett mindre över land. Men det är definitivt den största hon har sett.

– Det var ju inte som i amerikanska filmer men den var stor och sträckte sig upp över molnen, säger hon och fortsätter:

– Det var mäktigt.

Tornados utgör stora hot i USA

I USA kallas ofta tromberna tornados och utgör ett mycket större hot än vad svenska tromber gör. En tornado kan förflytta sig med en hastighet på 50 kilometer i timmen och kan virvla under några sekunder men även under flera timmar. Den vanligaste livslängden för en tornado är dock fem till tio minuter.

1925 krävde den så skallade "Tri-state tornado" (Tre-statstornado) 695 liv i de amerikanska staterna Missouri, Illinois och Indiana. 2011 dog 158 personer när en tornado slog till i staden Joplin, också i Missouri. I USA har NOAAs Storm Prediction Center ett övergripande ansvar för varningar och prognoser av tornados.

I Sverige är tromber som vanligast under sommaren även om de kan uppstå under hösten. Helt ovanliga är de inte; enligt SMHI bildas åtminstone ett tiotal tromber i Sverige varje år, även om det exakta antalet är osäkert.

Vad som hände med tromben över sjön Mjörn vet Heidi Blomqvist inte, men troligen försvann den. Tromber som uppstår över vatten bryts nämligen ofta ner snabbt när de drar in över land eftersom friktionen mot marken tömmer tromben på energi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.