Havsörn.
Havsörn.

Havsörnen kan börja häcka i Bohuslän

ANNONS
|

Senast ett havsörnspar häckade i Bohuslän var 1904, i Kragenäs, söder om Strömstad. Det är den sista kända häckningen i landskapet. Men kanske är Sveriges största rovfågel på väg tillbaka.

Läs också: Döda örnar hittade i kalkbrott

I oktober har örnen setts på flera håll längs kusten, bland annat på Vadholmen i Uddevalla, Ramsvikslandet i Sotenäs och Hjälmvik på Orust.

– Det är en trend som har vuxit fram, i och med att beståndet ökat kraftigt. Just nu finns det åtminstone 20 par vid Vänern och säkert 50 ungfåglar ytterligare. När det börjar frysa på kommer de hit. Ingen har häckat här än, men för något år sedan kom den första i Halland, säger Jan Uddén, biolog på Bohusläns museum.

ANNONS

Finns det anledning att tro att de snart kommer att häcka även här?

– Ja, absolut. Det har till och med byggts konstgjorda bon i Tanum och i Stigfjorden mellan Tjörn och Orust för att underlätta för dem.

Anledningen till att havsörnen försvann från Bohuslän i början av 1900-talet var jakt. Senare höll den på att utrotas helt i landet på grund av miljögifter i jordbruket, men tack vare ett projekt som gick ut på att placera ut nödslakt på olika ställen räddades arten.

– Det vitaliserade stammen, och gjorde att ungfåglar fick en flygande start, säger Jan Uddén.

Fakta: Havsörn

Nordeuropas största rovfågel med en vingbredd upp mot 2,5 meter.

I Sverige häckar den längs hela Östersjökusten, vid sjöar i södra och mellersta Sverige och i Lappland.

Hanen är oftast synbart mindre än honan. Vikten varierar mellan fyra och sju kilo. Kroppslängden är mellan 80 centimeter och 1 meter.

Jagar över stora områden och bygger för det mesta sina bon högt upp i träd. Ibland även på klippväggar.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

ANNONS