Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Havsöringspremiär från en fiskekajak

Under havsöringspremiären 1 april kommer mellan 30 och 40 sportfiskare från hela landet att samlas i Bleket på södra Tjörn. Då arrangeras nämligen årets första SM-deltävling i kajakfiske.


På lördag är det havsöringpremiär längs västkusten. Något som kan betecknas som en folkfest bland fiskare. De allra flesta fiskar havsöring från land, men Patrik Forsling, som är med och arrangerar SM-deltävlingen, vill slå ett slag för fiskekajaken som blivit allt populärare. Den är bredare än en vanlig kajak och därmed stabilare. En av fördelarna är att den lättare kommer in i vikar och att fiskaren därmed kan fiska av större områden. Den är också konstruerad så att fiskaren kan stå upp och fiska. 
– Många använder den på insjöar när de fiskar gädda och abborre, säger Patrik Forsling. 
Men nu är det alltså dags för fiske till havs. 

På lördag ger sig 30 till 40 deltagare ut på havet från Bleket och när dagen är över ska en vinnare koras. Och då handlar det om längsta fisken. För att få en chans på SM-bucklan måste deltagaren ha varit med i minst tre av de fyra deltävlingarna som anordnas under året. 
På senare år har fler sportfiskare upptäckt fördelarna med att fiska från kajak. Enligt Patrik Forsling kommer man på havet och kan fiska av ett större område, det går att komma in i grunda vikar och det är tyst och lugnt. 

Under vintern befinner sig havsöringen långt ute till havs, men på vårkanten brukar den ta sig in mot land och söker föda i grundare vatten för att sedan ge sig in i vattendragen för att leka. 
Patrik Forsling rekommenderar den som vill pröva på kajakfiske att paddla vanlig kajak innan. Dessutom bör utövaren vara hyfsat starkt för att orka hålla balansen när man står upp eller paddlar i sjö och hårdare vind. 
– Jag vill få ut människor i ett aktivt fritidsliv. Och havsöringfiske är lite som älgjakten, det är socialt, man kommer ut i naturen, det är spänning och man får motion, säger Patrik Forsling.

Patrik Forsling själv finner ofta lugn och ro när han ger sig ut i sin kajak. 
– Det är den bästa medicinen för en stressad storstadsmänniska.
Och att fiska havsöring är roligt, enligt Patrik. Den är stark och hoppar gärna, det blir gärna en liten kamp. Men efter att han fått upp havsöringen åker den i vattnet igen.
– De som tar upp dem kallar vi köttefiskare, säger han och ler.
Tjörn erbjuder många ställen att fiska på, och skulle det vara blåsigt i väst, så finns det flera bra ställen på de mindre blåsiga ställen på andra delar av ön.
För Patrik Forsling, som är uppväxt i Rönnäng, har fisket alltid funnits med och är den här tiden på året en höjdpunkt. Men han oroas också av hur vi hanterar vårt hav. Plaster och i synnerhet mikroplaster som vi inte kan se med blotta ögat hamnar i fisken som sedan hamnar på våra mattallrikar.
– Projektet 8-fjordar vårdar fiskeområdena och skapar förutsättningar för att fisken ska kunna växa till sig, det de gör är jätteviktigt för vårt arbete, säger Patrik Forsling.