Harris har levt ett liv i musikens tjänst

Musiken har följt Harris Larsson genom hela livet – från tiden som liten pojke till uppskattade spelningarna med Göteborgsbandet Kållepojkarna.

ANNONS
|

I dag är Harris Larsson 86 år och sedan någon månad är hans affär Harris musik i Mölndal stängd. Vad som ska hända är lite oklart, men säkert är att tiden har tagit ut sin rätt och att det är kämpigt att stå ikassan i butiken.

Harris Larsson har haft musiken med sig sedan barndomen och startade Harris musik på 70-talet. Då låg musikaffären på Göteborgsvägen vid Mölndals bro. I början av 80-talet flyttade butiken till källaren i huset i Kvarnbyn.

– Jag tog chansen, det var det bästa vi gjort, säger Harris Larsson.

ANNONS

Då var det hans fru Hilde som stod i butiken medan Harris själv var ute och spelade runt om i Sverige, Norden och Europa. Hilde hade han träffat i slutet av 50-talet när han turnerade i Tyskland och till slut hamnat i Karlsruhe.

När Harris var 15 år utbildade han sig till skeppskock hos Ester Mosesson. Efter det tillbringade han några år till sjöss. På bilder som sonen Harry Larsson visar upp ser man honom med gitarren i famnen iklädd sjömanskostym – långt innan Håkan Hellström kom på den idén.

Efter tiden till sjöss ägnade sig Harris helhjärtat åt musiken och gitarren, och han har undervisat elever i gitarrspel på de flesta skolor iMölndal.

I drygt 40 år spelade han gitarr iGöteborgsbandet Kållepojkarna, som bland annat var husband till Allsången iträdgårdsföreningen på 70-talet. De var också husband itv-serien Ljungqvist på Bommen, en göteborgsk variant av Allsång på Skansen som sändes på 90-talet, och imånga år spelade de för danssugna på Polketten på Liseberg.

Han har spelat med Kållepojkarna på Danmarksbåtarna, bandet var med iBingolotto och de kompade iflera år Göteborgs Lucia. Han har också kompat Sten-Åke Cederhök, Sonya Hedenbratt och Bror Jansson.

ANNONS

– Vi var i Nygammalt två gånger, säger Harris.

På repertoaren har det varit Evert Taube, Lasse Dahlqvist och många av dåtidens stjärnor. Och ibutiken har han sålt allt som sig bör i en musikaffär och genom åren har han haft många kända kunder genom åren.

– Harris musik har varit en fullsortimentsaffär och har vi inte haft det har det gått att beställa.

Du har haft ett händelserikt liv?

– Ja, man tror det inte själv ibland, säger Harris.

Nu är butiken stängd. Minnet sviker och kroppen hänger inte med ordentligt. Sedan Harris son Harry Larsson lade ut en text på Facebook om att butiken skulle hålla stängt och på sikt avvecklas strömmade hälsningarna in.

– Ett 100-tal hälsningar har kommit och många har tackat för tiden som varit. Förr kunde Harris låna ut instrument till spelningar, det vara bara att höra av sig. Folk kom vid 10-11 på kvällen, säger sonen Harry Larsson som i flera år hängde med Harris och Kållepojkarna när de var ute och spelade.

ANNONS