Fåren strövar obekymrat omkring på Hanhals holme.
Fåren strövar obekymrat omkring på Hanhals holme.

Har stora planer för borgen

ANNONS
|

Kjell-Åke Rinnarv blickar teatraliskt ut över viken från toppen av berget. Historiens vingslag känns nästan bokstavligen i den hårda vinden när han lever sig in i rollen som greve Jakob Nielsen.

– Man kan tänka sig att han kommer i en båt eller något..., säger föreningen Hunehals borgs ena projektledare när han utvecklar teaterplanerna för platsen.

I dem ingår en scen vid den slitna ladan, vilken renoverad och utbyggd även ska innehålla utställningslokal, kiosk och toaletter. Han ser bildprojiceringar av borgen framför sig liksom fler informationsskyltar och guidning med såväl qr-koder som skådespelare.

Det treåriga projektet har beviljats cirka tre miljoner kronor i bidrag av Leader kustbygd Halland. Men för att få pengarna krävs offentlig medfinansiering till en tredjedel. Föreningen har därför bland annat vänt sig till Kungsbacka kommun och ansökt om 60 000 kronor för 2012 samt 367 530 kronor per år för 2013 och 2014.

ANNONS

Nyligen avstyrktes dock ansökan av kommunstyrelsens arbetsutskott med motiveringen att kommunen redan stödjer projektet indirekt.

– När det gäller Leader-projekt har vi lagt alla pengar i en pool. Sedan är det regionstyrelsen som beslutar om tilldelning av medel. Så det är inte kommunerna som fördelar pengarna, säger Per Ödman (M), kommunstyrelsens ordförande.

Men de behöver ju medfinansiering för att få miljonerna, hur ser du på det?

– Ja, men de har fått pengar i den här delen. Vi har satt av pengar för det centralt. Det är inget ställningstagande till projektet utan till principen, säger Per Ödman som tycker att kommunerna ska hålla vad han ser som en överenskommelse.

Eva Borg (S), kommunstyrelsens andre vice ordförande och representant för Kungsbacka i Leader landsbygds lokala utvecklingsgrupp, ville dock, liksom Fredrik Hansson (C), godkänna ansökan.

– Det här är ett spännande projekt som verkligen är bra för kommunen, det kan bli en ny turistattraktion. Det är bara Halmstad och Kungsbacka av Hallandskommunerna som inte tillskjuter medel till enstaka projekt, säger hon.

På tisdag fattar kommunstyrelsen beslut.

Är det kört för er om det blir nej?

– Nej, pengar till ett år kan vi nog skrapa ihop på andra sätt. Det finns fonder och annat. Och länsstyrelsen skulle kunna hjälpa till, säger Kjell-Åke Rinnarv som även hoppas på stöd från Kulturarvslyftet.

ANNONS

Är ett fornminne vid Hanhals holme söder om Kungsbacka.

Borgen ska ha uppförts i slutet av 1200-talet av den danske greven Jakob Nielsen.

I folkmun kallades den för ”De fredlösas borg”.

Idag syns dock inte mycket av resterna.

Utvecklingsprojektet har fått namnet ”I grevens tid”,

ANNONS