Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oscars på Marstrand. Arkivbild: Lars Alexi

Hantering av Oscars får negativt pris

Kungälvs kommun och Ernst Rosén AB får Svenska byggnadsvårdsföreningens negativa utmärkelse "Årets grävskopa" för sin hantering av Turisthotellet/Oscars på Marstrand.

Kungälvs kommun beslutade tidigare i år att Ernst Rosén AB får riva det anrika gamla turisthotellet och restaurang Oscars på Marstrand då byggnaderna inte går att rädda. Svenska Byggnadsvårdsföreningen har inte delat ut Årets grävskopa sedan 2002 men dammar nu av utmärkelsen för att markera det mångåriga förfallet som tillåtits.
– Turisthotellet är en av få återstående karaktärsbyggnader från badortsepoken i Marstrand i slutet av 1800-talet. Den är kulturhistoriskt synnerligen värdefull och utgör en viktig del av det utpekade riksintresset för kulturmiljövården, säger ordförande Vicki Wenander i ett pressmeddelande.

Claes Andersson (L) är ordförande för miljö- och byggnadsnämnden i Kungälv. Han är självkritisk till kommunens agerande när han ringer upp efter tidningens pressläggning berättar han att kommunen vidtagit flera åtgärder för att samma sak inte ska kunna hända igen. – Vi blev lite överraskade själva över utgången. I dag har vi byggnadsantikvarisk expertis i kommunen och är på gång att anställa en stadsarkitekt. Dessutom ska vi göra en inventering av alla bevarandevärda byggnader i kommunen. Nästa gång kommer vi inte släppa i väg ett sådant här ärende, säger han.

På fastighetsbolaget Ernst Rosén är Cecilia Andersson, chef för projektutveckling. Hon är därmed också ansvarig för att omvandla husen till bostadsrätter. 
– Redan 2004 när vi förvärvade fastigheten ansåg vi att byggnaderna var uttjänta. Det vi satsar all vår kraft på nu är att skapa 23 bostäder i en fantastisk miljö där husen åter skall vara en stolthet för Marstrand och de som skall bo där.