Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Handel, vård och fritid ryms i Kungälvs nya köpcentrum

Det känns som att staden flyttar inomhus. Oavsett om Kungälvsborna har ärenden till tandläkaren, Systembolaget eller vill spela bowling med polarna är det hit de ska bege sig i fortsättningen. Kongahälla center som snart öppnar är mer än ett köpcentrum.

GP:s reporter är bland de första som får ta en titt invändigt. Här pågår en febril aktivitet med att bygga butiker och restauranger. 28 mars kl 17 slår köpcentret upp portarna för allmänheten och fastighetsbolagets Adaptas vd Erik Fischer lovar att allt ska vara klart då. 
– Det är mycket kvar, men vi håller tidplanen. Vi har haft tur med vädret. Första året var det mildvinter så att vi hann täta innan förra vintern som var väldigt snöig. 
Köpcentret, som är en del i en större stadsförnyelse i Kungälv, får fyra entréer. En åt parkeringsgaraget i norr, två åt de nya bostadsområdena i öster och en åt nya resecentrum i söder. Den senare med restauranger närmast entrén som kommer vara öppna till klockan 23. 

Invändigt är byggnaden indelad i tre olika rum med varierande utseende - stramare i norr, mjukare i mitten och färgstark i söder. Utvändigt är den målad i tre olika färger som representerar det historiska trekungamötet som ägde rum i Kungälv 1101. Den faluröda står för Norge, svart och mässing för Sverige och vitt med koboltblått för Danmark. 
Från början var det tänkt att livsmedelskedjan Coops fastighetsbolag skulle bygga kompletterande volymhandel på en tomt intill …E 6 och den nya stadsdelen Kongahälla.

När bolaget sålde projektet tänkte de nya ägarna, Adapta som är ett mindre fastighetsbolag som äger och förvaltar flera handelshus längs Västkusten, om.
– Analyser visade att det knappt fanns någon sällanköpshandel i kommunen och Kungälvsbor åkte härifrån när de skulle handla. Då blev uppdraget i stället att etablera det. Handelsutvecklingen i stort har också varit väldigt liten i Göteborgsområdet, säger Erik Fischer.
– Och det lilla som byggts har byggts söderut, tillägger Albert Agulilar, som är ny centrumchef.

Basen i köpcentret i Kungälv är Coops stora livsmedelsbutik. En trappa upp från söderentrén har Västra Götalandsregionen dessutom förlagt både vårdcentral och folktandvård. Tillsammans med ett stort gym väntas aktörerna skapa ett jämt flöde av besökare.
I centrets mitt placeras en mathall där besökare kan slå sig ner i mjuka sittmöbler och njuta av mat av högre kvalitet än vad som är vanligt vid mathörnor i köpcentrum. Intill finns en stor lounge som Erik Fischer hoppas ska bli en naturlig mötesplats. 
– På Kongahälla center ska man kunna göra de flesta av sina behov och måsten, men också unna sig något extra, säger Erik Fischer. 
Köpcentret kommer vara arbetsplats för 700 personer, varav 300 är nya tjänster som skapas.