Han vill knyta samman klättring och vandring

Han har i flera år drivit en av världens största klättersajter. Nu har Jens Larssen sedan ett och ett halvt år rotat sig i Lexby där han har en skön klättring runt knuten.

ANNONS
|

Jens Larssen har i många år arbetat med den säkra klättringen och bultat upp klätterleder längs hela västkusten de senaste 25 åren. Nu vill han att fler ska få ta del av klättringen i Lexby och arbetar sedan ett par månader med att skapa 100 klätterleder på det mäktiga berget.

– Här finns de längsta lederna söder om Östersund, säger Jens Larssen.

Vi har bestämt träff vid Lexby skola. Han ska visa lederna och att man kan vandra slingan, som tar ungefär en timme, uppför och runt Brattefjäll även om man inte klättrar.

– Göteborg har den mest stadsnära klättringen i Europa. Och då utgår jag ifrån vad man når inom 30 minuter genom att cykla från centrala Göteborg.

ANNONS

Visionen är också att ha evenemang här och genomföra klättermaraton runt berget som ett event för 1 000 person om fem år. Projektet har finansierats till största delen av Klätterdomen, som i dag håller till vid Kviberg. Men även de två andra lokala klätterklubbarna har hjälpt till.

Vi tar oss upp för leriga, branta och isiga stigar.

– Det här är ändå den lätta vägen upp, säger Jens Larssen.

Även om många av klätterlederna ska vara lätta så att klättrare med olika skicklighetsgrad ska kunna använda dem.

– Den här kan min femåring och hans kompisar klättra uppför, säger Jens och pekar upp mot bultar och rep som han fäst i berget.

Uppe på toppen av berget breder en vidsträckt utsikt ut sig och i väster ser man ända till Älvsborgsbron.

– Där nere bor jag, det känns nästan som om man kommer upp till sin borg här uppe och att det går en osynlig vallgrav runt berget. Och där vill jag fira ner en vallgravsbro.

När Jens hörde av sig till Partille kommun trodde han inte att de skulle nappa så snabbt.

– Jag ringde till Partilles nya kommunchef och pratade in på telefonsvararen. Två veckor senare stod näringslivschefen och chefen för park- och natur här, säger Jens.

ANNONS

Sedan dess har han arbetat med att skapa lederna och ekologer har varit här och godkänt att han kan ta bort och kapa vissa träd. Genom kontakten med kommunen har han fått hjälp att röja så att det ska bli lättare att komma till bergen.

– Här kommer man att kunna klättra alla tider på året. Och intresset för klättring är stort.

Bara inomhusklättring lockar mellan 700 och 1 000 personer varje dag. Går du in på ett klätterställe så kokar det av människor.

Under sina år inom klättringen har han tränat Annelie Pompe och Said Belhaj, två Göteborgsprofiler som är stora inom klättring. Han har även tränat juniorlandslaget.

Han säger att hela kroppen används vid klättring men att det också handlar om problemlösning och att intresset är stort har att göra med att klättring kommer att vara en OS-sport 2020.

– Det är något du kan hålla på med hela tiden, det är en livsstilssport.

ANNONS