Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
När Christian Svantesson väl bestämt sig för att starta en whiskyfond tvekade han inte. "Jag hade aldrig släppt det annars", säger han. Bild: Lisa Henricson

Han vill få fler att investera i whisky

Christian Svantesson ville kombinera sina två stora passioner i livet: whisky och affärer. Därför startade han världens första reglerade whiskyfond.

Idén föddes under en resa till Skottland med några affärsbekanta. Christian Svantesson och hans kollegor var på Islay, känd som den rökiga ön inom branschen, och där började de diskutera whiskymarknaden.
– Jag känner flera som är aktiva investerare när det gäller whisky så jag funderade på varför det inte finns någon fond som samlat det här. Många sparar i oljefonder fast ingen älskar olja, men det finns massor av människor som älskar whisky. Whisky som investering har dessutom en fantastisk historisk utveckling.

Christian Svantesson, med bakgrund som affärsman och entreprenör, bestämde sig för att ta saken i egna händer. Sex månader senare slutade han jobba i familjeföretaget för att satsa helhjärtat på projektet. 
Ambitionen var att skapa en reglerad fond under tillsyn av Finansinspektionen vilket ger större trygghet för spararna. Viktigt var också att den skulle vara öppen för allmänheten, men det visade sig bli en större utmaning än Christian Svantesson räknat med. 
– Det var väldigt komplext. Whisky är en så kallad alternativ investering som traditionellt är öppen för professionella aktörer. Men jag vill inte skapa en fond för bankdirektörer utan för whiskyälskare.

För att lyckas tog Christian Svantesson hjälp av framstående advokater och i december förra året blev "The single malt fund" godkänd av Finansinspektionen och fick därmed grönt ljus för att noteras på börsen. 
En grupp på åtta personer står bakom fonden och för att sköta investeringarna är också flera internationella whiskykännare knutna till den, i en så kallad investeringskommitté.
– Vi investerar i limiterad upplaga. Exempelvis om ett destilleri producerar 1 000 flaskor whisky inför någon tillställning försöker vi köpa så mycket vi kan. Det är en unik fördel som just whiskyfonden har, de här utgåvorna är väldigt eftertraktade eftersom de tar slut. 

Enligt Christian Svantesson har de dyraste flaskorna exklusiv whisky kostat flera miljoner kronor, men de flesta limiterade utgåvorna ligger mellan 1 000 och …30 000 kronor. De som väljer att spara i fonden kommer också att få förtur när whiskyn sedan ska säljas. 
– Många tycker att det är bra eftersom det är svårt att få tag i de här flaskorna.
Christian Svantessons eget intresse för drycken har funnits med sedan barndomen. Hans pappa har samlat sedan 70-talet och själv har han en del fina flaskor hemma.
– Jag är inte en av de mest hängivna samlarna, men jag gillar skotsk kultur och själva njutningen. Jag tycker att man ska investera på samma sätt som man dricker whisky, inte för att släcka törsten utan för att sätta guldkant på tillvaron.