Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bästa kompisar. Hans Skagerts rådiga ingripande fick Siri Strand till sjukhuset efter att hon drabbats av stroke.

Han räddade livet på grannen

LINDOME: Siri Strand har sin granne Hans Skagert att tacka för mycket. Han kände genast igen tecknen på stroke när han fick syn på Siri som vinglade fram på gatan och såg till att snabbt få henne till akuten.
- Tänk att Hans råkade vara ute vid garaget just när jag var på väg till frissan.Vilken tur! säger Siri Strand och berättar om förmiddagen i förra veckan när hon plötsligt drabbades av stroke alldeles nära sitt hem i radhusområdet i Lindome.
- Hade det hänt i centrum mitt bland en massa människor hade de kanske trott jag var berusad där jag vinglade fram, säger hon.

Nu hade hon turen att Hans Skagert fanns i närheten. Han har själv ett tydligt minne av hur det var när hans fru drabbades för ett antal år sedan. Så när han såg Siri vingla fram på gatan sprang han ikapp henne, och kände genast igen tecknen.
- Siri, som är en trevlig och go människa, hälsade på mig och jag märkte genast att hon inte var lika välartikulerad som hon brukar vara. Hon sluddrade och sa nåt om att hon hade ramlat också, så jag ringde genast 112.
På SOS alarm lovade man att skicka en ambulans, dock utan sirener och blåljus. Hans, som visste att tiden är avgörande vid stroke, förstod att det skulle dröja ett tag så han satte Siri i bilen och körde iväg med henne till Mölndals sjukhus.

Där blev Siri genast omhändertagen och läkarna gratulerade henne till hennes tur. Varje minut är dyrbar, sade doktorerna.

Själv kommer Siri inte ihåg någonting.
- Jag måste ha svimmat. Jag minns inget av varken fallet, eller att jag blev hjälpt av Hans. Det första jag kommer ihåg är att jag var på sjukhuset och undrade varför jag var där, säger hon.

Nu, en dryg vecka senare, sitter hon och Hans på altanen, dricker kaffe med bulle och gör upp sommarens kalasplaner.
- Du får komma på min surströmmingsfest med egenodlad mandelpotatis, säger Siri med en blinkning.
Hon har sina rötter uppe i Tärnaby och gick i samma skolklass som Ingemar Stenmarks pappa.

Hans, som ursprungligen är smålänning, grimaserar åt strömmingen men blir nyfiken på potatisen. Själv ska han fixa kräftskiva och håller just på att bygga om altanen för ändamålet.
- Och när jag fyller 80 år i höst ska jag bjuda barn och barnbarn upp till Tanumshede, berättar Siri entusiastiskt.
Hon har fått stränga order att ta det lugnt. Ingen stress och inga gröna grönsaker. Men ett par kalas ska hon nog klara av.