Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Han odlar grönsaker på taket

Skorstenen sög åt sig fukt. Men istället för att reparera byggde Rikard Wingård ett växthus runt den. Nu odlar han grönsaker på taket året om.

Det är andra säsongen som familjen skördar grönsaker på taket till huset i Ström på norra Orust.

– Jag hade en vision om att bygga ett växthus över hela taket, men ekonomin sätter vissa gränser, säger Rikard Wingård.

Folk som passerar stannar gärna till och vill veta mer. Växthuset har gjort att familjen lärt känna både grannar och förbipasserande turister.

För ett par veckor sedan sådde Rikard Wingård morötter i växthuset. Blasten har börjat växa, men han räknar med att de snart behöver extra belysning. Sallad och persilja fungerar också bra, liksom rädisor.

Redan i mars sätter han tomatsticklingar och kan skörda före midsommar. Vissa grönsaker som han testar gror men växer långsamt vintertid.

Växthuset är ett sätt att ta vara på den värme som annars skulle försvinna upp i det blå.

– I stället för att fokusera på problem tittar vi på möjliga lösningar. Det finns energiflöden som kan vara nyttiga och som man kan fånga in, säger Rikard Wingård.

Till vardags är han litteraturvetare, har doktorerat och är knuten till Göteborgs universitet. Vid sidan om handlar det mycket om permakultur, att analysera och ta tillvara nyttiga energiflöden. För honom är det naturligt att naturvetenskap och humaniora närmar sig varandra, och numera är det en tydlig trend.

Han är permakulturdesigner och siktar på att bli diplomerad.

– När vi flyttade hit för tre år sedan såg jag det som en utmaning, att göra om ett kataloghus från 1968. Steg för steg hoppas jag hitta alternativa lösningar för att dra nytta av positiva energiflöden, säger Rikard Wingård.

Han har installerat solceller på taket som producerar el samtidigt som de fungerar som solskydd. Nästa steg blir att bygga ett inglasat uterum där solcellsplattorna också tjänar som tak.

Mitt i huset finns en massugn, som fungerar som en kakelugn fast större. Värme frigörs från ugnens massa och värmer hela övervåningen under ett dygn. Den fungerar även som bakugn.

På tomten, som är 2 000 kvadratmeter, planerar familjen förutom att plantera fruktträd en skogsträdgård. Nära huset blir det en odling med växter som behöver mycket tillsyn. För att underlätta vattningen av odlingarna ska det byggas ett självgående bevattningssystem.

– Vi ska också odla perenner här som är mindre energikrävande. Det finns många växter som faktiskt är goda att äta. Blåklockan är ett exempel. Blomman är jättegod i sallad, säger Rikard Wingård.

 

FAKTA: Permakultur

Permakultur, eller permanent agriculture, är ett verktyg för att analysera energiflöden och fånga in nyttiga energier. Det startade på 1970-talet som en reaktion på det storskaliga industriella jordbruket i Australien. Filosofin har tre etiska principer: omsorg om jorden, omsorg om människan och en rättvis fördelning.

I Sverige finns en förening, Permakultur Sverige, som håller kurser i metoden.