Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Han kryddar tillvaron den naturliga vägen

Sedan urminnes tider har människan använt sig av örter för dess hälsofrämjande egenskaper. I naturen hittar Jan Vinäng växter som kan fröjda hjärtat, lugna magen och krydda bröddegen.

– Jag är tokig i myntor. När jag jobbade här kallade de mig myntomanen.

Jan Vinäng rör sig vant mitt i ett hav av grönt. Knipsar av ett blad där och en blomma här, doftar och smakar. Det är en solig förmiddag på Lärjeåns Kafé & Trädgårdar och bland mynta, malört och akleja surrar bin och blomflugor.

I örtagården gömmer sig växter som är bra för både kropp, själ och klädtvätt. Jan Vinäng, samordnare i Svenska Örtasällskapets västsvenska lokalgrupp, kan dem alla. Nu lutar han sig över en liten oansenlig buske som ser ut ungefär som en korsning mellan dill och enris.

– Det är åbrodd. Den kan torkas och sen tändas eld på. Sen blandar man askan med olja och gnider in i hårbotten. Då får man fantastisk hårväxt, berättar han.

Tvåltillverkning med örter

Så här har Jan Vinäng spenderat större delen av sitt liv. Från barndomsåren med kaktussamlande till ayurvedainspirerade Indienresor som pensionär. Däremellan kom ett yrkesliv med missbruksvård. Men ett brinnande växtintresse tillsammans med en sommarstuga med örtträdgård såg till att den gröna färgen på fingrarna aldrig skavdes bort.

– Jag var en sån där som stoppade ned saker i blomkrukor. Frön, makaroner, knappar, allting. Det var kul de gånger det kom upp något, minns han.

När Svenska Örtasällskapet bildades 1994 var det med Jan Vinäng i spetsen. Under tio år var han föreningens ordförande och är fortfarande i dag högst aktiv. Träffar, föredrag och kurser anordnas av sällskapets Göteborgsfalang – nästa gång står tvåltillverkning med örter på schemat. Varje år röstar föreningen även fram "årets ört" och ordnar aktiviteter på örtens dag den 5 augusti.

Enligt Jan Vinäng behövs inga förkunskaper för att engagera sig eller börja odla; allt som krävs är intresse.

– Man behöver inte vara storodlare eller ha en trädgård. Fönsterhyllor har ju alla. De gröna fingrarna växer fram, säger han.

Mynta som smakar jordgubbar och ananas

I snabb takt botaniserar vi oss igenom Lärjeåns frodiga örtagård där Jan Vinäng jobbade fram tills för fyra år sedan. Jan rabblar latinska namn och medicinska och kulinariska användningsområden i rasande fart.

Johannesört, gurkört och hjärtansfröjd vid nedstämdhet. Stockrosor och läkemalva vid slemhosta. Romersk malört för orolig mage, och så årets ört – libbsticka – till soppor, grytor och som krydda i bröddegen. Men Jans specialintresse är myntan; den allsidiga myntan som fungerar både lugnande och uppiggande. Bland trälådorna vid Lärjeån är det trångt om saligheten. Pepparmynta, jordgubbsmynta, ananasmynta, krusmynta. 20 olika sorters myntor räknar Jan Vinäng till, alla med olika egenskaper.

– Det var en munk för länge sen som blev tillfrågad hur många myntor det finns. "Det finns lika många myntor som gnistorna i Vesuvius härd", svarade han. De är väldigt läckra och det är stor skillnad på de olika sorterna, berättar han.

"Odling för folk samman"

Lärjeåns Kafé & Trädgårdar är en plats för både växter och människor att gro på. I samarbete med företaget Vägen Ut drivs handelsträdgården som ett socialt kooperativ som skapar jobb för människor som tidigare stått utanför arbetsmarknaden.

– Odling för folk samman. Man byter med och lär av varandra, oavsett var man kommer ifrån. Det är en fin mötesplats för människor och kulturer, menar Jan Vinäng.

Vid Lärjeån finns även ett antal odlingslotter som medlemmar i Lärjeåns Trädgårdars Odlarförening kan arrendera. Några lotter har avsatts särskilt för att kunna användas som skolträdgårdar, berättar Jan Vinäng.

– Är man inte bra i skolan är man ofta bra på till exempel odling, som är mer praktiskt. Men det har varit dåligt intresse från skolorna än så länge.

Jan Vinäng har nått fram till kryddorna i växthuset. Bredvid citronbasilikan står mörkt röd malabarspenat med slingrande, dekorativa stammar. Plantan som härstammar från sydvästra Indien är rik på antioxidanter, järn och vitaminer, och är ett av Jan Vinängs bidrag till trädgården.

– Den här har jag introducerat här. Man känner igen många växter och örter, trots att det är fyra år sen de planterades. Det är kul att se att de fortfarande växer, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.