Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Hammarkvinnans förklaring: Styrdes av en "urkraft"

Kvinnan har erkänt att hon mördade sin släkting. En stund senare orsakade hon tumult på E6 efter att ha krockat med en annan bil och därefter jagat en person med en hammare i högsta hugg. Under en psykiatrisk undersökning har den så kallade "Hammarkvinnan" beskrivit sitt agerande under morddagen som att hon styrdes av en "urkraft från tidens begynnelse".

En söndag i början av februari krockade två bilar på E6 vid Kålleredsmotet utanför Göteborg. Detta efter en kvinna i 50-årsålderns vansinnesfärd.

Det uppstod bråk mellan bilförarna och i samband med bråket ska kvinnan ha jagat den andra bilföraren med en hammare i högsta hugg.

Polisen kom till platsen och tog hand om kvinnan, de körde henne sedan till sjukhus där hon fick psykiatrisk vård.

LÄS MER: Kvinna anhållen misstänkt för Kungsbackamord

Släkting hittades mördad

Två dagar senare hittades en 73-årig kvinna död vid sitt hem i ett område i Kungsbacka. Hon hade då legat död i flera dagar – mordet ska ha begåtts på söndagsförmiddagen – timmarna innan Hammarkvinnans vansinnesfärd.

Misstankarna riktades mot just Hammarkvinnan – hennes bil hade synts i området och hon hade dessutom kopplingar till offret.

– Den misstänkta är släkt med den mördade, har åklagaren Anders Johansson sagt.

Kvinnan, som är i 50-årsåldern, sitter nu häktad misstänkt för mordet.

– Det är inte aktuellt med ett erkännande, sa kvinnans advokat Jan Breikss i samband med häktningsförhandlingen för över en månad sedan.

Men efter några veckor kom ett nytt besked – kvinnan erkände att hon dödade sin släkting.

– Men hon förnekar att hon ska ha haft uppsåt att döda, sa Cecilia Bergsten vid polisen i Halland.

LÄS MER: Krasch på e6 -en person jagades med hammare

Kunde inte skilja mellan dröm och verklighet

Kvinnan har genomgått en paragraf 7-undersökning, som är en liten rättspsykiatrisk undersökning. Här uttrycker läkarna, som gjort utredningen, att det finns skäl att misstänka att kvinnan led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen och även vid undersökningen.

Under utredningen har kvinnan försökt att berätta om morddagen, något som Aftonbladet skrev om först. Men det ska ha varit svårt eftersom hon har "svårigheter att skilja på vad som var dröm och verklighet", framgår det i utlåtandet. De fortsätter: "hon sa dock spontant att hon inte kan ha dödat någon då det vore personlighetsfrämmande för henne".

LÄS MER: "Hammarkvinnan" häktas för mordet på sin släkting

"På väg till kärleken"

Det står i utlåtandet att Hammarkvinnan "fungerade av förvirring och upplevelse av styrning". Och att hon har beskrivit det som en "upplevelse av att vara styrd utan egen möjlighet att påverka förloppet".
Vid just trafikolyckan på E6 ska kvinnan ha haft "en stark upplevelse av att hon var på väg till kärleken och att alla försökte stoppa henne". Därför agerade hon så aggressivt mot de andra bilisterna och polisen. I ett förtydligande säger kvinnan att "kärleken" inte behövde vara en person utan mer som en religiös upplevelse.

Hon ska också ha beskrivit det som en "känsla av styrning utav en urkraft från tidens begynnelse och att hon inte hade kunnat påverka förloppet utan åkte bara med."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.