Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Hammarkvinnan åtalas för mord

Den 47-åriga kvinnan misstänks för att ha dödat sin 73-årig släkting i Kungsbacka. Hon åtalas även för det tumult hon orsakade strax efteråt på E6 där hon efter en kollision ska ha jagat en person med hammare.

Under fredagen lämnades åtalet in till Varbergs tingsrätt mot den så kallade "Hammarkvinnan". Totalt åtalas hon för tre brott. Rubriceringarna lyder: mord, ofredande och hemfridsbrott, enligt tingsrättens handlingar. 

LÄS OCKSÅ: "Hammarkvinnan" häktas för mordet på sin släkting

Kvinnan har erkänt händelseförloppet och så sent som den 9 maj förnekade hon brottsmisstankarna. Det är emellertid oklart hur hon ställer sig till anklagelserna nu när åtalet kommit. Läkare har redan rekommenderat att hon bör dömas till rättspsykiatrisk vård.

– Jag vill inte uttala mig innan jag gått igenom åtalet med min klient, säger kvinnans advokat, Jan Breikss till GP på fredagen.

Så gick det till

Samtliga brott begicks under en karg helg i januari i år. Kvinnan greps på en söndag efter att hon först krockat med två bilar på E6 vid Kålleredsmotet och sedan jagat en annan bilförare med en hammare i högsta hugg. Det skulle dock visa sig att hon innan dess hade hunnit med ett ofredande och ett mord. Hon berättade alltsammans i ett fem timmar långt förhör.

– Det började på lördagen med att hon sökte upp sin före detta flickvän och gav sig på henne vid hennes bostad. Exet lyckades komma ifrån, men på söndagen dök hon upp igen, berättar Lars-Gunnar Perlinger, ansvarig utredare vid polisen för GP.

47-åringen ska då ha knackat på och sedan tagit sig in hos exet. Paret hade gjort slut ett bra tag innan dess.

– Hon hotade inte exet då, men hon sa att hon skulle ta hand om henne trots att de gjort slut ett halvår innan. Exet lyckades än en gång ta sig ut och köra iväg i sin bil. Då satte sig 47-åringen i sin bil och kände att hon styrdes ut mot E6, fortsätter Perlinger.

"Det var djävulen själv hon kommit hem till"

I förhöret uppgav kvinnan att hon trodde att hon var på väg hem till en annan släkting, men i slutändan hamnade hon hos sin 73-åriga släkting. Väl där välkomnades hon in och bjöds på te.

– Plötsligt ska hon ha fått för sig att den äldre försökte förgifta henne. Hon sa att hon märkte att det var djävulen själv hon kommit hem till. Därefter angrep hon den äldre med en kniv. Den beslagtogs på platsen, uppger ansvarig utredare.

Utöver kvinnans egen berättelse har polisen bundit henne till mordplatsen genom dna-bevis. Det finns dels på koppens drickyta. Den äldre höggs till döds med kniv i huvudet, halsen och i buken. Knivattacken orsakade omfattande skador och blödningar på åtta olika vitala organ eller ådror, enligt förundersökningen.

Utöver dna på koppen har polisen knutit 47-åringen till mordplatsen genom blodspår. Dels ska hon ha haft blod tillhörande släktingen på byxbenet när hon greps, men det ska också ha slagits fast att tre bloddroppar från vardagsrummet lämnats av henne själv. 

Polisen misstänkte först inbrott

47-åringen ska ha stannat kvar i ett par timmar efter att hon haft ihjäl släktingen. Rösterna hon hörde ska ha gett henne något slags uppdrag.

– Det såg ut som att det hade varit inbrott eftersom det var så tillrört i huset. Vi trodde att hon letat efter ett testamente, men det motivet har vi helt gått ifrån. Inget tyder på det, säger Lars-Gunnar Perlinger.

47-åringen har uppgett att hon var styrd av andra krafter.

– Hon kände att hon skulle göra vissa saker i huset och rörde till en hel del. Hon tog ner tavlor och rotade runt, fortsätter utredaren.

Gav hon ett förvirrat intryck?

– Nja, hon berättade väldigt utförligt vad hon gjort, även om det tog fem timmar. Hon var ångerfull och bröt ihop emellanåt när hon berättade.

Fick initialt psykiatrisk vård

Därefter gav hon sig åter iväg ut på E6 där hon krockade med två bilar och började bråkade med bilförarna. Efter att hon jagat en annan bilförare med en hammare omhändertogs hon slutligen. Initialt kördes hon till sjukhus för att få psykiatrisk vård.

Två dagar senare hittade polisen den 73-åriga kvinnan avliden vid sitt hem utanför Kungsbacka. Samtliga händelser kopplades sedan ihop.

GP var på plats vid avspärrningarna vid fastigheten där den äldre släktingen dödades.

 

Led av "allvarlig psykisk störning"

Den nu åtalade kvinnan har genomgått två psykiatriska undersökningar.  Till en början genomfördes en paragraf 7-undersökning. Det är en liten sinnesundersökning. Därefter genomgick hon en stor rättspsykiatrisk undersökning.

I den mindre undersökning var slutsatsen att det fanns skäl att misstänka att kvinnan led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen. Den visade dessutom att hon troligtvis led av den under undersökningen.

Efter den slutsatsen beslutades det att kvinnan skulle genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. När den avslutats konstaterade läkaren att kvinnan "begått den misstänkta gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning" och att hon "vid tiden för undersökningen har en allvarlig psykisk störning".

Läkaren menade även att kvinnan "har behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång". Läkaren hävdade därför att det finns "medicinska förutsättningar att överlämna henne till rättspsykiatrisk vård".

Styrdes av urkraft

Enligt läkaren finns det dessutom en risk för att hon, på grund av den psykiska störningen, kan återfalla "i brottslighet av allvarligt slag". Under paragraf 7-undersökningen beskrev kvinnan trafikolyckan på E6 som att hon ha haft "en stark upplevelse av att hon var på väg till kärleken och att alla försökte stoppa henne".

Det var hennes egen förklaring till att hon agerade så aggressivt mot de andra bilisterna och polisen. Hon förtydligade sitt uttalande genom att förklara att "kärleken" inte behövde vara en person utan mer som en religiös upplevelse.

Dessutom ska hon ha beskrivit det som en "känsla av styrning utav en urkraft från tidens begynnelse och att hon inte hade kunnat påverka förloppet utan åkte bara med".
Hon berättade också att hon hade "svårigheter att skilja på vad som var dröm och verklighet".