Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstad i siktet. Enligt experterna som skrivit ”Hotet – mål och medel vid ett eventuellt framtida angrepp mot Sverige” är det tänkbart att ett ryskt anfall inleds med att kryssningsrobotar slår ner på garnisonsorter som Halmstad, Såtenäs och Ronneby. I Halmstad är det landets enda luftvärnsregemente och flygfältet som utgör måltavlorna. Kollage: Jari Välitalo

Halmstad kan bli mål för attack

Kungliga Krigsvetenskapsakademien målar i en studie upp ett scenario där Ryssland invaderar Baltikum. För att hejda hjälp från Nato anfalls först Sverige. Halmstad är då ett mål.

Scenariot där det en tidig morgon slår ner ryska kryssningsrobotar i Halmstad finns med i skriften ”Hotet – mål och medel vid ett eventuellt framtida angrepp mot Sverige”, skriver Hallandsposten.

Det 120-sidiga dokumentet presenterades vid sommarens politikervecka i Almedalen och är skrivet av åtta militära experter, med den pensionerade generalmajoren Karlis Neretnieks som redaktör. Tanken är, enligt honom, att studien ska ligga till grund för diskussionerna om hur det svenska försvaret bör utvecklas och hur det civila samhället kan hantera den typen av angrepp som beskrivs.

LÄS OCKSÅ: Luftvärnschef är medveten om det utsatta läget

Scenarior – inte prognoser

Författarna är noga med att deras skrift inte innehåller några prognoser, men att den målar upp tre tänkbara scenarior för vad som kan hända på kanske tio års sikt.

Alla scenariorna har Baltikum i fokus – och Rysslands irritation över att Nato placerar ut trupp i dessa forna Sovjetstater. För att slippa få stora Nato-styrkor intill sin gräns går Ryssland till anfall mot Estland, Lettland och Litauen.

Motivet bakom den ryska attacken är dels att bli av med ett hot mot sitt eget land, dels att försvaga Natos ställning genom att visa andra länder att ett medlemskap där inte garanterar någon säkerhet.

För att förhindra Nato att hjälpa balterna vill ryssarna, enligt författarna, se till att västmakterna inte kan använda svenska baser eller svenskt luftrum.

Skapar kris

I det första scenariot skapas kris i Sverige – bland annat med cyberattacker mot energiförsörjningen, telenätet och benkernas betalsystem – för att påverka beslutsfattarna att ge Nato kalla handen.

I det andra ockuperas Gotland utan att de ryska trupperna behöver ta till direkta stridshandlingar.

I det tredje inleds Baltikumoperationen med ett regelrätt anfall mot Sverige. Målet är att ta Gotland och Blekinge för att gruppera ut vapen med lång räckvidd där, men det görs även ett avledande anfall mot Stockholm för att få svenskarna att skicka alla försvarsresurser dit.

I skriften kan man läsa att det klockan sex den första morgonen skjuts ett hundratal ballistiska robotar och kryssningsrobotar mot militära byggnader och flygbaser i Sverige.

Ballistiska robotar snart ett mängdvapen

Den typen av vapen har tidigare varit något exklusivt – som satts in i undantagsfall mot särskilt värdefulla mål – men enligt författarna går den tekniska utvecklingen mot att de blir så billiga att de snart blir ett mängdvapen.

Syftet med den tidiga förbekämpningen är att slå ut så mycket som möjligt av Sveriges försvarsförmåga. I Halmstad finns landets enda luftvärnsregemente samt en flygplats – som alltså förväntas träffas av ryska robotar.

Hur sannolika scenariorna är går alltid att diskutera, men fakta är att Putins Ryssland inte drar sig för att agera militärt i sina grannländer. Det visade sig i Georgien 2008 och i Ukraina 2014.

Hotade med kärnvapen

Förra året avslöjade The Times att den ryske presidenten hotat att sätta in kärnvapen mot de baltiska staterna för att tvinga bort Natos trupper från den ryska gränsen. Tidningen hade kommit över anteckningar från ett hemligt möte mellan underrättelsetjänstemän från Moskva och Washington.

– Ryssland ser på väst som en farlig, opålitlig fiende som medvetet har försökt förstöra Ryssland sedan Sovjets kollaps, säger Tomas Ries, lektor vid Försvarshögskolan, i en intervju med Svenska Yle.

Nu i sommar har Ben Hogdes, befälhavare för de amerikanska styrkorna i Europa, sagt att Nato inte har en chans att försvara Baltikum ifall ryssarna anfaller. I en intervju i Die Zeit förklarade han att Ryssland kan inta huvudstäderna i Estland, Lettland och Litauen på 36–60 timmar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.