Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halloweenmasker skapar oro

På många skolor firar man traditionsenligt halloween, med fest och maskerad. Men skolmorden i Trollhättan lägger sordin stämningen. Samtidigt får polisen larm om fler utklädda personer som skrämmer allmänheten.

Mannens maskering skrämde allmänheten som larmade polis. Liknande händelser har hänt i Göteborg, där en maskerad och beväpnad man satt på en spårvagn. Åtta poliser med dragna vapen tog sig in i vagnen för att kontrollera personen – som visade sig vara en halloweenfirare.

– Den humorn uppskattas inte. Det är mycket smaklöst och farligt att bete sig på det sättet. Hela spårvagnen var skräckslagen, säger Stefan Gustavsson på polisens presstjänst i Göteborg.

Han berättar att polisen i Göteborg har fått flera larm om utklädda personer. Han har full förståelse för att folk är skärrade och ringer polis, efter händelserna i Trollhättan på torsdagen.

– Skaffa omdöme! Just nu är inte bästa tillfället att klä sig i mask eller gå omkring med vapen, säger han.

– Det är ingen lek för oss, vi tar det på blodigt allvar. Vi går inte in och frågar först, vi agerar som om det är ett riktigt vapen.

Även polisen i Uddevalla önskar att folk tänker sig för innan de klär ut sig i masker. En utklädd man som syntes vid Östra station kontrollerades av en polispatrull. Det visade sig att allt var i ordning och han hade inga tillhyggen på sig.

– Jag förstår att folk blir oroliga, särskilt när de ser en person nära en skola. Det är bra att de ringer in, säger Agnes Eriksson, biträdande inre befäl på polisen i Uddevalla.

– Hoppas att folk respekterar det som har hänt, och att folk tänker sig för innan de klär ut sig.

På Sinclairgymnasiet i Uddevalla firar man varje år halloween med maskerad, så även i år. Under fredagen klär eleverna ut sig, men det är inte riktigt samma som tidigare år. Skolledningen har beslutat att ingen får gå klädd i mask ute i korridorerna och vapenattiraljer, som svärd, är förbjudna.

– Jag blev jättechockad när jag hörde om det i Trollhättan, säger andraårseleven Julia Karlsson.

Hon har sminkat sig så att det ser ut som att hon har ett stort sår över halva ansiktet. Hon medger att det känns lite märkligt, dagen efter skolattentatet.

– Samtidigt är det halloween. Men det känns lite sådär med tanke på vad som hände.

– Jag tycker att det var jättechockerande. Det var hemskt, jag kan inte fatta att nån hugger ner nån annan med svärd, säger Helena Jorlöv, som också ska vara med på skolans fest.

Hon hade tänkt ha ett plastsvärd med sig i sin maskeraddräkt, men det måste hon lämna ifrån sig.

– Det är okej, jag förstår det. Jag lämnar det till lärarna, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.