Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Halloweenfirare sprejade ner Malins hus med färg

Trots att Malin Fröjelin hade satt upp en lapp på ytterdörren om att hon inte ville bli störd plingade Halloweenfirande barn på. När hon inte öppnade fick hon blå färg sprejat på den vita fasaden.
– Jag blev både ledsen och upprörd. Att man inte kan respektera andras vilja att få vara ifred i sitt egna hem, säger Malin Fröjelin.

Under onsdagskvällen var många utklädda barn ute och knackade på dörrar för att samstämmigt ställa frågan "Bus eller godis?". Men för Malin Fröjelin i Vallda blev Halloweenfirandet en mindre trevlig upplevelse.

Hon bor i ett vit villa tillsammans med sin man och sina tre barn, varav den minsta är 2,5 år gammal. Då minstingen blir rädd för de äldre utklädda barnen valde Malin Fröjelin att klistra upp en lapp på ytterdörren med uppmaningen "Snälla, stör ej".

– 2,5-åringen blir lite orolig när det plingar på dörren, många har ju målat sig och har masker och det är otäckt, berättar hon.

Trots det ringde det på dörren flera gånger under kvällen. Och när Malin Fröjelin valde att inte öppna dörren valde någon att spreja färg på en yta av ungefär 40 x 50 centimeter på fasaden till villan.

– De hade skrivit med blå färg "XD" med stora bokstäver. Det ska symbolisera en smiley som hånskrattar har jag lärt mig ikväll, säger hon och fortsätter:

– Jag blev både ledsen och upprörd. Att man inte kan respektera andras vilja att få vara ifred i sitt egna hem. Om jag inte vill öppna så vill jag inte, jag ska inte få huset nedsprejat för det.

"Blir förbannande och irriterade"

Hon la genast ut en bild på klottret i en lokal Facebook-grupp och det visade sig då att flera i området utsatts för samma sak.

– Alla reagerade med bestörtning, alla blir förbannande och irriterade, det är inte okej, berättar Malin Fröjelin.

Hon kommer nu polisanmäla händelsen. Hon uppmanar även föräldrar att prata med sina barn inför Halloween om att det är viktigt att visa respekt för andra människor och deras egendom, då det kan finnas flera anledningar till att personer inte vill öppna.

– Jag pratade med några föräldrar som berättade att de säger till sina barn att de bara får gå till hus som har pumpor och pynt utanför, till människor som gillar den här högtiden. Om man knackar på och ingen öppnar eller någon öppnar och säger nej så får man respektera det nejet.

Föräldrar är ansvariga

Enligt polisen ökar samtalen om den här typen av skadegörelse runt den här tiden på året.

– Jo det gör det, det kommer in ett och annat samtal med sådana här hyss och där man skrämmer folk. Men man vet vad det rör sig om under sådana här tider på året, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen region Väst.

Han säger att det oftare rör sig om ofredanden än skadegörelse, men uppmanar alla som drabbas att göra en anmälan till polis. Han tycker även att det är bra om föräldrar pratar med sina barn inför Halloween.

– Man ska inte utsätta någon så att något blir förstört. Man ska ta ansvar för det man gör, det är ju bra om man pratar med sina barn så det inte går till överdrift, säger Peter Adlersson.

Kan föräldrar bli straffskyldiga för sina barn?

– Så skulle det kunna vara om de är under 15 år och om det blir skador, föräldrarna har ju ansvaret. Men jag ser det inte som ett stort problem, det brukar gå ganska lugnt till väga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.