Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hallandskonstnär målar Nobeldiplom

Hasse Karlsson från Falkenberg heter konstnären som målat akvarellerna till de tre Nobeldiplomen i kemi. I år får han äta Nobelbuffé. Nästa år gå på själva Nobelfesten 10 december.

Hasse Karlsson fick beställningen av Nobelstiftelsen redan för två år sedan.

- De ringde i januari 2011 och bad att få komma hit till min ateljé. Efter deras besök blev jag uppringd och fick frågan om jag ville bli Nobelkonstnär. De var ute i god tid, och bad mig måla diplom till pristagaren i kemi 2013.

Det skulle visa sig bli tre pristagaren och Hasse Karlsson, som väntade in i det sista med att färdigställa verken, valde ett höstmotiv från Skåne i tre olika varianter.

Hur akvarellerna ser ut blir offentligt först på tisdag, Hasse Karlsson har fått stränga order om att inte visa upp dem för någon annan innan pristagarna tagit emot dem.

- Men de är i vinröd färgskala, eftersom diplomen är inbundna i vinröda läderpärmar. Bilden ska gå i samma färgskala, enligt beställningen.

Utöver ersättning för arbetet får Nobelkonstnärerna inbjudan till festligheter i Stockholm. I år bjuds Hasse Karlsson och hans fru Ia Karlsson, som också är konstnär, på Nobelbuffé på Nordiska museet, på måndagkvällen före Nobeldagen. Nästa år målar Hasse Karlsson diplomen till fysikpriset, i mörkblå färgskala, och får då också gästa själva Nobelfesten,10 december. 2015 har han fortsatt uppdrag av kommittén och ska måla diplomen till den eller de som får ta emot ekonomipriset, i ockragula färger.

- Då blir det buffé igen, för vi är tre konstnärer som delar på uppdraget från Kungliga Vetenskapsakademien, och får turas om att gå på Nobelfesten, säger Hasse Karlsson.

Hasse Karlsson är född 1953 i Falkenberg men sedan 1987 bosatt i Vitemölla på Österlen. Han studerade på KV:s Konstskola i Göteborg 1975 –76 och därefter på Konstfackskolan i Stockholm 1976 - 1980.

Akvarellist blev han efter studier på Gerlesborgskolan hos Arne Isacsson. Hans motiv är oftast från Österlens gamla ödegårdar och öppna landskap.