Halland satsar på miljön

ANNONS
|

- Det finns en stor potential i Halland. Bland annat stora arealer mark i träda, som vi kan använda för produktion av biobränsle, sa Lars-Erik Lövdén, som också konstaterade att det blåser mer än man tror över det halländska inlandet och att förutsättningarna för vindkraftsparker är goda.

Vid seminariet offentliggjordes också en studie av energiläget i länet och den visar att det skett en tydlig övergång från fossila bränslen till biobränslen sedan förra gången en liknande energistudie gjordes, 1999.

- Koldioxidutsläppen har minskat med 4,5 procent vilket bland annat beror på att användningen av eldningsolja halverats medan utnyttjandet av spillvärme har ökat kraftigt, säger Anna-Lena Falk, på Energirådet i Halmstad som sammanställt rapporten.

ANNONS

Under 2004 förbrukades 14 500 Gigawatttimmar (GWh) energi i Halland, fördelat på 35 procent elenergi, 30 procent biobränslen och 35 procent fossila bränslen.Biobränslet i fjärrvärmeproduktionen har ökat och utnyttjandet av spillvärme från Väröbruk har bidragit till att den totala mängden spillvärme i länet ökade från 32 GWh 1999 till 115 GWh 2004.

Halland har i dag 98 vindkraftverk av vilka sju nya sattes upp under 2005. Tillsammans producerar de 76 GWh och i Varberg och Laholm planeras nu stora vindkraftsparker på land.

Samtidigt ökar intresset för solvärme. Sedan solvärmebidraget infördes år 2000 har 2 700 kvadratmeter solfångare tillkommit i Halland som i dag producerar solenergi med hjälp av totalt 16 500 kvadratmeter solfångare.

En stor utmaning blir, enligt landshövding Lars-Erik Lövdén, att minska koldioxidutsläppen, som svarar för 80 procent av den växthuseffekt som orsakas av mänsklig aktivitet.

- Transportsektorn står för 45 procent av dessa utsläpp och nu måste vi hitta lösningar med bland annat alternativa drivmedel, säger Lövdén.

ANNONS