Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Halkvarningen: "Var extra vaksamma"

Temperaturen kan röra sig upp och ned och kring nollan den kommande tiden, och i natt är det risk för halka i Västsverige.
– Nu när vi haft så milt väder kanske allmänheten inte riktigt är beredd på att det kan bli halka, utan behöver vara extra vaksamma, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Under söndagsmorgonen var det halka på sina håll i Västsverige, då var blött på vägarna och det hade frusit till.

I Västsverige var det en del trafikolyckor under morgonen och förmiddagen, bland annat på Tjörn, där två bilar kolliderade.

– Förmodligen är halkan en bakomliggande orsak, säger Robert Olsson, insatsledare vid räddningstjänsten.

Han säger att det var 11 grader varmt på utsidan av bilen.

– Men på plats var det ren is på vägen. Det är viktigt att allmänheten får reda på det, säger han.

Temperaturen kan alltså växla rejält och halkan kan komma oväntat.

– Jag skulle tro att det lokalt var skuggigt, säger Robert Olsson.

"Var vaksamma"

Natten till måndag väntas det åter frysa till och glida ned på minussidan, enligt Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

– Det kan bli frosthalka även inatt och kanske speciellt under sennatten, säger hon.

Fuktigare luft väntas också, vilket kan öka risken för halka. Längs kusten väntas dock något varmare temperaturer och i Göteborg kan det bli ett par plusgrader i natt.

Under inledningen av veckan väntas det bli ganska milt väder, men kalluft drar in under mitten av veckan, vilket kan ge en risk för halka. Längre mot kusten, i Göteborg kan det då bli nollgradigt.

– Nu när vi haft så milt väder kanske allmänheten inte riktigt är beredd på att det kan bli halka, utan behöver vara extra vaksamma, säger Charlotta Eriksson.

Trafikolyckor under eftermiddagen

Strax före klockan halv fem på eftermiddagen skedde en singelolycka på riksväg 40 i riktning mot Borås mellan Ryamotet och Grandalsmotet. Varken polisen eller räddningstjänsten hade under sena eftermiddagen någon information om orsaken till olyckan. Räddningstjänsten var på plats och sanerade och spärrade av vägen, åtminstone delvis.

– Det har varit trafikpåverkan, säger Mats Gränsmark, lc-ledare räddningstjänsten Storgöteborg.

Även polisen ryckte ut till olyckan och inväntade att bilen bärgades på plats. Ingen person fördes till sjukhus med ambulans i samband med olyckan.

Vid 18.14 kom det även ett larm om att två personbilar varit inblandade i en trafikolycka i Hjultorp utanför Vårgårda, enligt polisen. Ingen person skadades vid olyckan enligt polisen, som lämnade platsen vid 20-tiden. En person misstänks för vårdslöshet i trafik alternativt för att ej ha iakttagit väjningsplikt i samband med händelsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.