Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Halkvarning: Lastbil blockerar vägen

Under morgonen skedde en masskrock med minst sju fordon inblandade, varav två lastbilar, i Skövde. Polisen rapporterar att det är extremt halt på platsen. Halkan har orsakat flera olyckor i Västsverige under natten. En lastbil åkte av vägen utanför Hjo och släpet kommer blockera trafiken i flera timmar. – Det är väldigt halt på platsen, säger Thomas Gorner, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Det var vid halv tre-tiden under natten till lördagen som en lastbil med frukt och grönt åkte av vägen i Hjo. Släpet la sig tvärs över vägbanan och blockerar fortfarande trafiken. Dessutom finns det frukt och grönsaker på vägen som nu är på väg att saneras. 

Enligt de första uppgifterna satt föraren fastklämd. 

– Han ska inte ha fått några allvarliga skador. Men trafiken är fortfarande avstängd, så de håller på och röjer där, säger Thomas Gorner. 

Fortsatt bärgningsarbete under förmiddagen

Vid 8.30-tiden på morgonen var vägen fortfarande delvis blockerad, och bärningsarbetet kommer att fortsätta under förmiddagen.

– Polisen har avslutat arbetet, men bärgningsarbetet kommer att vara klart först på förmiddagen, så det kommer ta några timmar till, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i region Väst.

Tidigare på kvällen inträffade en annan singelolycka på samma väg. Båda tros ha orsakats av halka. 

Två till sjukhus

Senare på natten, på E45 utanför Mellerud, åkte en bil med fyra personer av vägen vid halv fyra-tiden. 

– Där vet vi att två personer har förts till sjukhus men det är oklart hur pass svårt skadade de är, säger Thomas Gorner. 

Trafikverket uppger att det har varit väldigt halt under natten, framförallt i Skaraborg och Mellerudtrakten. 

– Vi har varit ute flera gånger under natten. Det är blöta vägbanor som under natten fryser på och blir glashala, säger Håkan Sjöström, trafikledare på Trafikverket. 

Försiktighet vid vattendrag och broar

Han uppmanar trafikanter att köra försiktigt i morgontrafiken. 

– Det är viktigt att tänka på hålla avstånd och ha koll på vägarna under hela vinterhalvåret, speciellt nattetid. Tänk också på om det finns vattendrag i närheten av vägen eller om man åker över broar, då måste man vara extra försiktig, säger Håkan Sjöström. 

Strax innan klockan åtta på lördagsmorgonen körde en lastbil av vägen på riksväg 26 i Mariestad och hamnade i diket. Föraren i lastbilen ska dock ha klarat sig utan några skador.

Masskrock på riksväg 26

Vid halv nio-tiden ska en masskrock ha ägt rum på riksväg 26 vid Södra Ryd i Skövde. Enligt initiala uppgifter ska det röra sig om sex bilar inklusive två lastbilar.

– Trafiken uppges vara avstängd på platsen i samband med räddningsarbetet, men vi har precis kommit fram, säger Stefan Gustafsson. 

Polis på plats rapporterade senare att det rör sig om totalt sju fordon som är inblandade i olyckan, och att minst tre av dessa måste bärgas från platsen. 

– Omdirigering kommer att ske från båda håll. Men det är problem att få fram bärgare då de flesta av dessa bilar är involverade i snöröjning, säger Stefan Gustafsson. 

Två personer till sjukhus

Enligt SOS Alarm ska initalt tre personer ha förts till sjukhus med oklara skador. Polisen bekräftade senare att två personer förts till sjukhus efter olyckan. Den tredje personen ska inte ha skadats i samband med olyckan. 

Polisen varnar också för att det är extremt halt på platsen, och att det är ett mycket svårt trafikläge. Strax efter larmet om masskrocken inkom ytterligare ett larm om en olycka som ska ha inträffat norr om den första olyckan. 

Vid halv tio-tiden pågick bärgningsarbetet fortfarande, och det är totalstopp i båda riktningarna. 

Besvärligt på E4

En lastbil hamnade i diket på E4 mellan Värnamo och Ljungby tidigt på lördagsmorgonen.

 – Vi fick in  larmet 05.25 om singelolycka på E4 några mil norr om Ljunbgy. Det är ganska besvärligt på plats eftersom lastbilen ligger på sidan och viltstängsel är nedrivet, säger Åsa Emmanuelsson presstalesperson polisen Kronoberg.

Platsen för olyckan är E4 trafikplats Toftaholm i södergående riktning. Trafiken leds om via Toftaholk medan sanering och bärgning pågår. Ingen ska ha skadats i olyckan. Vägen beräknas öppna igen vid tretiden.

Vet du mer? Är du på plats? Kontakta GP!

Via mejl: [email protected]
Telefon: 031-17 20 10
MMS/SMS: 720 10 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.