På Pixbovägen körde en buss fast under morgonen.
På Pixbovägen körde en buss fast under morgonen. Bild: Jonatan Wahlberg

Halka i Västsverige – bussar ställdes in

Flera hållplatser är drogs in i Göteborg och alla skolbussar i Bohuslän ställdes in under måndagsmorgonen. Läget beskrevs som ”allmänt kaotiskt”. Inför kvällen och natten har SMHI utfärdat en varning för plötsligt ishalka.

ANNONS
|

Västtrafiks linjer påverkades av väderläget under måndagsförmiddagen. Halkan ställde till det så att flertalet busslinjer ställdes in.

Bland annat stannade inte linje 58 vid hållplatserna Stora Björn, Atmosfärgatan eller Bergsjösvängen och enligt Västtrafiks hemsida påverkas även bland andra busslinjerna 17, 18, 19 och 52. Över 600 hållplatser ska ha berörts.

Inställda skolbussar

Även utanför Göteborg hade vädret en påverkan. Alla skolbussar i hela Bohuslän drogs in fram till klockan nio enligt Västtrafik. Det handlar om bussar på linjerna 943–968.

– Det är både ganska backigt och små vägar, och de kör inne i små områden. Så det beror både på att de kan ha svårt att stanna och av säkerhetsskäl, säger Camilla Kaneflo på Västtrafiks störningsjour.

ANNONS

Vid niotiden hade de kunnat låta skolbussarna börja rulla igen, men trafikläget hade långt ifrån förbättrats.

– Det är ett allmänt kaotiskt läge. Vi har flera bussar som hamnat i diket och fastnat från Borås upp till Strömstad. I och med att det börjat regna nu på morgonen blir det ännu mer halka eftersom det fryser direkt. Det är glashalt, sa Camilla Kaneflo då.

I princip alla sträckor som innehåller backar fick problem, och inne i centrala Göteborg rullade det också långsamt, enligt Camilla Kaneflo på grund av personbilar med sommardäck.

Mildare eftermiddag

Vid tvåtiden på eftermiddagen hade vädret hunnit bli allt mildare och trafiken börjat rulla på som vanligt.

– Nu har det varit flera plusgrader ett tag men vi befarar att det fryser på en del igen under kvällen och natten. Så vi har en viss oro för morgontrafiken men hoppas att alla kan vara mer förberedda på det efter dagens erfarenheter, sa Christan Blomquist på Västtrafiks störningsjour.

Under kvällen och natten väntar sig dock SMHI plötslig ishalka och har utfärdat en klass 1 varning. GP följer utvecklingen under kvällen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS