Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hagel krossade växthus och skadade bilar

Plötsligt föll flera centimeter stora isklumpar från himlen i värmen.

I snart två år har David Nyrén haft en hemsida där han skriver engagerat om väder och vind. Till sin hjälp har han en webbkamera, riktad mot himlen, och en avancerad väderstation.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I går klockan 16.58 registrerade kameran plötsligt ett åskväder med kraftigt hagel över Lindome.

– Det var över på fyra minuter, men min mamma fick sitt växthus förstört, säger David Nyrén.

Själv var väderfantasten dock inte hemma. Han befann sig i Göteborg för att heja på några vänner som sprang Göteborgsvarvet.

– Klart man grämer sig lite, jag hade velat vara hemma och se det här. Jag har aldrig varit med om liknande. Men jag fick se lite oväder i Göteborg också så jag är ganska nöjd, säger David Nyrén.

Han kom hem till Lindome en timme efter åskskuren. Då låg det fortfarande centimeterstora isklumpar kvar i trädgården som inte smält bort i värmen.

David Nyrén och flera andra GP-läsare vittnar om massor av blad på marken. En person berättar också att han fått flera små fördjupningar i biltaket på sin Renault Mégane.

Varmast hittills

Lina Broman, meteorolog på väderinstitutet Foreca, berättar att både fredagen och lördagen bjöd på hela 27 grader i Göteborg. Det är varmast hittills i år.

Ett smalt bälte med kallare luft från Skåne orsakade dock kraftiga åskskurar på flera håll i södra Sverige under lördagseftermiddagen.

– Det är ganska vanligt att vi får hagel i samband med åskskurar. Hagelkornen brukar vara mellan en och fem millimeter stora. I Lindome verkar ha handlat om två-tre centimeter i går. Det är väldigt sällsynt, säger Lina Boman.

Ändå är det en bit upp till rekordet. 1953 uppmättes hagelkorn så stora som åtta centimeter i västmanländska Ramnäs.

Är det mer hagel i sikte framöver?

– Luften ser ut att bli lite svalare, vi får nöja oss med 20-22 grader framöver. Det är risk för nytt hagel redan i eftermiddag, men det kommer inte att bli lika kraftigt, säger hon.