Benny Strandberg (KD) och Johan Holmberg (S) hoppas att uppemot 150 ungdomslägenheter ska kunna byggas på hyreshustak runt om i Kungälv.
Benny Strandberg (KD) och Johan Holmberg (S) hoppas att uppemot 150 ungdomslägenheter ska kunna byggas på hyreshustak runt om i Kungälv.

Högtflygande planer för ungdomslyor

ANNONS
|

Benny Strandberg (KD) och Johan Holmberg (S) kravlar sig upp genom takluckan på sexvåningshuset på Kongahällagatan 86 och kisar mot morgonsolen i öst.

– Det här är ju helt suveränt. Vilken utsikt. Det skulle kunna bli otroligt attraktiva ungdomslägenheter här, säger Benny Strandberg.

Han och Johan Holmberg lät inte blockpolitiken vara något hinder när de författade en gemensam skrivelse till kommunstyrelsen. Deras förslag går ut på att ge Kungälvsbostäder uppdraget att bygga en extra våning med lägenheter på de hyreshus med platta tak som finns i det allmännyttiga bostadsbolagets bestånd.

De erkänner utan omsvep att de inte är några byggare. Men Benny Strandberg och Johan Holmberg tror att det skulle gå att få lönsamhet i projektet genom att välja billigare material.

ANNONS

– Du kan ha plastmatta istället för kakel och laminat istället för parkettgolv. Hiss och trapphus skulle man kunna lägga utanpå huset, på gaveln. Lägenheterna når man via en loftgång. Det är ju bara att titta på de här fem huskropparna. Det skulle säkert gå att få in minst 50 smålägenheter bara här, säger Johan Holmberg.

– Sen riktar vi inte in oss specifikt in oss på de här husen. Det är bara exempel på hus med platta tak. I Bifrost i Mölndal har man byggt på det här sättet. Det borde fungera i Kungälv också, inflikar Benny Strandberg.

Kommunstyrelsen har bordlagt ärendet vid två sammanträden, men de båda initiativtagarna räknar med att det klubbas igenom den 20 mars.

Kungälvsbostäders vd Bo Genvad är spontant skeptisk till förslaget. Han berättar att företaget umgicks med liknande planer i början av 2000-talet, men att politikerna då satte stopp.

– Vi fick inte bygglov av miljö- och byggnadsnämnden för just Kongahällagatan eftersom ett tillbygge skulle skugga solen för villorna som ligger nedanför. Och om politikerna vill bygga lägenheter för ungdomar är jag tveksam. Det är inte billigt att bygga på det här sättet, det kräver en speciell byggteknik, säger Bo Genvad.

Kungälvsbostäder försöker skapa billiga bostäder på annat sätt. Man väntar just nu på bygglov för få inreda vindarna i några hus på Ivar Claessons gata och på så sätt skapa elva nya ungdomslägenheter i enklare standard.

ANNONS

– Vi tittar också på möjligheterna att bygga till två våningar på fyravåningshus i Gula Komarken och Fontin. Det är hus som inte har någon hiss i dag, men skulle kunna få det i framtiden. I Vänersborg har man byggt på det sättet och allt blev uthyrt väldigt snabbt, säger Bo Genvad.

ANNONS