Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Enligt Gabriella Graflund skulle det behövas fler volontärer för att möta efterfrågan. Bild: Kajsa Schedwin/Hellbjörn Schedwin

Högt tryck tvingade Tjejjouren Väst att stänga chatten

Under jullovet chattade Tjejjouren Väst med 282 personer – mer än dubbelt så många som under förra julen. Vissa kvällar var trycket så högt att man tvingades stänga chatten.
– Självklart kan känslan av att ingen orkar lyssna på dig förstärkas om du möts av att chatten är stängd, säger Gabriella Graflund, verksamhetsansvarig.

Sexualbrott och oro för att föräldrarna ska dricka för mycket över julen. Det har varit de vanligaste orsakerna till att unga har kontaktat Tjejjouren Väst under jullovet.

– Det är väldigt blandat, men under detta lovet har det handlat mycket om alkohol, att mamma och pappa ska bli för fulla, och om sexualbrott både inom och utanför familjen, säger Gabriella Graflund, verksamhetsansvarig på Tjejjouren Väst.

LÄS MER: Stöd till unga tjejer dygnet runt med ny app

Mer alkohol – och mer bråk

Under årets jullov hade man 282 chattar, mer än dubbelt så många som året innan. Då var motsvarande siffra 131, vilket även SVT Väst har rapporterat om. Enligt Gabriella Graflund kan en del av förklaringen vara att man under året har jobbat med att nå ut till målgruppen och att fler vet om att Tjejjouren finns.

– Sedan vet vi också att julen är en tuff tid för många, och kanske särskilt för unga som upplever att det skyddsnät som man brukar ha fallerar under ledigheten. Ens vanliga tillflyktsorter och instanser såsom skola och fritidsgård är stängda. I år har det också varit en jul där många har kunnat vara långlediga vilket kan leda till att alkoholkonsumtionen ökar och bråken eskalerar, säger Gabriella Graflund.

LÄS MER: Jullov med uppfostring eller isolering – vissa barns verklighet

För få volontärer för att möta behovet

Under vissa av jullovets kvällar var belastningen så hög att man tvingades stänga chatten. Gabriella Graflund menar att det är ett stort problem om ungdomar inte kommer fram när de bestämt sig för att söka stöd.

– Självklart är det så att känslan av att ingen orkar eller har tid att lyssna på dig kan förstärkas om du möts av chatten är stängd. Men när vi har stängt möts man alltid av ett meddelande där vi slussar vidare till andra instanser som har öppet. Det måste alltid finnas någonstans dit man kan vända sig, säger Gabriella Graflund.

Hon uppger att det brukar vara extra svårt att hitta volontärer till julledigheten.

– I år har folk ställt upp fantastiskt bra. Men vi har också insett att vi skulle behöva vara fler volontärer om vi ska kunna möta efterfrågan, säger hon.

LÄS MER: Relationsvåldet kulminerar under julen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.