Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Högsta säkerhetsnivå för Saliba – stor rymningsrisk

Hög risk för hot, våld och annan kriminalitet. Placering: säkerhetsklass 1.

En tidig morgon under mars månad förra året gjorde en joggare den fruktansvärda upptäckten: två döda män på marken och en död kvinna i en bil, samtliga skjutna på nära håll med flera skott.

Två bröder - Martin, 22, och Mark Saliba, 23 - dömdes i hovrätten till livstids fängelse för trippelmordet. Mark Saliba, 23, har börjat avtjäna sitt fängelsestraff men hans lillebror befinner sig på flykt.

Ända sedan hans dom på livstids fängelse för trippelmordet vann laga kraft har Mark Saliba varit placerad på Riksmottagningen i Kumla. Som tidningen skrivit tidigare kommer alla som dömts till fyra års fängelse eller mer automatiskt dit. På riksmottagningen görs sedan en utredning kring varje intern och utifrån den placeras sedan personen på lämplig anstalt.

Tidigare i sommar blev man färdig med utredningen av Mark Saliba och den 5 juli kom Kriminalvården med sitt placeringsbeslut. Enligt den har man beaktat Mark Salibas tidigare domar och även de brott han nu är dömd för.

Risken för rymning är hög

Man bedömer att risken för rymning och fritagning är hög och har då tagit i beaktande dels Mark Salibas långa strafftid, dels hans "antisociala attityder och personlighet samt hans anknytning till annat land".

Kriminalvården ser också en hög risk när det gäller hot eller våld, bland annat när man tittar på hans tidigare våldsbrottslighet. Vidare bedömer man att Mark Saliba kan inta en negativ ledarroll och påverka andra interner. Därför menar man att det är viktigt att han placeras i en avdelning med hög säkerhet och mycket personal.

LÄS MER: Dömde trippelmördaren Martin Saliba: "Jag lever ett vanligt liv"

Till grund för sitt beslut ligger bland annat att Mark Saliba bedrivit en väletablerad narkotikaverksamhet och att han dessutom har kopplingar till andra kriminella. Något som man anser kan bli ett problem när han ska avtjäna sitt straff.

Hotbild mot Mark Saliba

Utifrån samtal med polisen drar man också slutsatsen att det finns en hotbild mot Mark Saliba. Detta är en av anledningarna till att Mark Salibas placeringsort är sekretessbelagd. Saliba själv har överklagat beslutet men fått avslag.

Han hade själv önskat sig att placeras på anstalten i Kumla eller Tidaholm men nekades detta på grund av en "olämplig klientsammansättning" och att man inte skulle kunna tillgodose Salibas behov av skydd där.

Nu placeras han på en av landets fem andra anstalter med säkerhetsklass 1.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.