Polisen ställer sig frågande till om lurendrejerierna är särskilt lukrativa. 
Polisen ställer sig frågande till om lurendrejerierna är särskilt lukrativa. 

Högsäsong för vägpirater och kringresande tjuvar

Kråkguldsbedragare och andra vägpirater är tillbaka längs E6 även denna sommar. Nu rustar polisen tillsammans med Trafikverket för att försvåra för kringresande kriminella ligor.

ANNONS
|

Under sommaren ökar kriminaliteten längs motorvägen mellan Köpenhamn och Oslo. Största delen av brotten begås av mobila ligor som gör sig såphala för rättvisan genom att snabbt förflytta sig mellan olika platser.

– En övervägande del av de vägkriminella verkar internationellt och dyker upp här samtidigt som sommarvärmen, säger Per-Arne Nilsson, tidigare kriminalkommissarie i region väst, specialiserad på vägbrottslighet.

Nilsson arbetar numera som säkerhetsrådgivare för åkeri- och campingnäringen, två branscher som drabbats hårt av stölder under de senaste åren.

Halland och Bohuslän

Förra sommaren fick ett 80-tal husbilssemestrare påhälsning av tjuvar på rastplatser längs E6 i Halland och Bohuslän. I 90 procent av fallen tog sig tjuvarna in genom att bryta upp låset på höger framdörr.

ANNONS

– När jag började arbeta med detta i början av 90-talet spekulerades det i att tjuvarna använde sövande gas, men det är en myt som aldrig fastställts, säger Per-Arne Nilsson.

Bara i fjol anmäldes närmare 300 stölder från transporter i region väst, en femtedel av totalt 1 400 i landet. Tjuvarna kommer över gods genom att skära upp kapellen på lastbilar och precis som vid husbilsinbrott passar de på när föraren ligger och sover.

Mobila ligor nischar sig ofta inom en typ av brott. I början av 2000-talet myntades begreppet vägpirater för vissa kriminella grupperingar som rör sig längs med vägarna.

– Vägpirater kallas de som gör inbrott i husbilar, lastbilar eller försöker lura på medtrafikanter kråkguld. Tidigare benämndes de vägrånare, men det skapade en falsk osäkerhet eftersom det sällan handlar om rånsituationer, säger Per-Arne Nilsson.

Kråkguld

Just kråkguldsbedragarna är kanske de som väckt störst uppmärksamhet av de mobilt kriminella, men vare sig polisen eller Brottsförebyggande rådet vet hur vanligt förekommande lurendrejerierna är.

– Vi har inte utrett något sådant ärende hos oss. Eftersom vårt statistiksystem är ganska trubbigt är svårt att säga hur ofta de lyckas, säger Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen vid polisen i region väst.

ANNONS

Så här års får polisen i stort sett dagligen in rapporterar från allmänheten om att vägpirater uppehåller sig längs E 6:an. Det vanligaste tillvägagångssättet är att bedragarna ger sken av att ha fått bensinstopp. När någon stannar ber de om pengar till drivmedel, ofta i utbyte mot ett falskt guldsmycke och en ekonomisk mellanskillnad. Tommy Nyman är presstalesperson vid polisen i Halland, ett av länen som är värst drabbade av vägpirater. Han ser det som ett mysterium att guldbedrägerierna fortfarande existerar.

– I min värld borde det inte vara särskilt lukrativt att lura folk med kråkguld. Så mycket som det skrivits om detta borde de flesta trafikanter ha koll på vad det handlar om.

Nyman misstänker att bedragarna tjänar en slant på eftergivenhet.

– Vi svenskar är kanske lite flata ibland och lämnar hellre en tjuga eller hundring för att ta oss ur en trängande situation.

Nyman understryker att det effektivaste sättet att stoppa bedrägerierna är att inte stanna.

– Då blir det bara en kostnad att resa hit och försöka lura folk. Även om det sällan sker rån eller överfall vid denna typ av brott gäller det att tänka efter, säger Tommy Nyman.

Brott mot äldre

Under sommaren ökar även stöldbrotten mot äldre, där kringresande ligor utser sina offer i anslutning till shoppingcenter och parkeringsplatser. Håkan Karlsson är chef för polisens specialenhet Circa i Vårgårda.

ANNONS

– Vi har märkt av en ökning av guldbedrägerierna där tjuvarna hänger på sitt brottsoffer ett guldsmycke som de säger sig vilja sälja. När de får nej plockar de av offrets äkta guldhalsband i stället för det falska som de satt på.

Ett annat tillvägagångssätt är att en ligamedlem smygtittar när en äldre person slår in sin pinkod i kassan eller vid bankomaten. Strax därefter konfronterar tjuvarna den gamla genom att be om hjälp med exempelvis vägbeskrivning.

– När offret fokuserar på att hjälpa till stjäl en annan ligamedlem plånboken med kontokort. Det är fingerfärdiga, skickliga ficktjuvar som ägnar sig åt detta, det är nästan lite trollkarl över det hela, säger Håkan Karlsson.

ANNONS