Högsäsong för vägbedragare

ANNONS
|

Bedragarnas tillvägagångssätt är ofta detsamma. Ägarna till en bil som står längs vägrenen påkallar andra trafikanters uppmärksamhet genom att vinka och ropa på hjälp. När någon vänlig själ sedan stannar för att höra vad som står på, berättar bedragarna att de befinner sig i en nödsituation. Inte sällan har bensinen tagit slut och man saknar kontanter att köpa mer.

- Brottsoffret övertalas att lämna över kontanter i utbyte mot till exempel en guldring eller ett värdefullt halsband. Men det rör sig alltid om billiga förfalskningar, säger Ingvar Blixt.

Sedan flera år tillbaka är sådana här typer av bedrägerier återkommande inslag längs de svenska sommarvägarna, när trafiken och turismen ökar och vädret är varmt och behagligt. Ingvar Blixt tycker att man bör tänka sig för innan man stannar för att hjälpa någon längs vägen, utan att för den skull göra det till en regel att köra förbi.

ANNONS

- Man får helt använda sitt omdöme och göra en bedömning i varje enskilt fall. Det man däremot alltid kan ta för givet är att ingen säljer guld för ett par hundralappar.

Ofta är vägbedrägerierna svåra att klara upp. Bland annat eftersom det inte alltid är lätt att bevisa att ett brott faktiskt har begåtts, när fejkguld och kontanter har bytt händer. Nyligen häktades dock två män vid Uddevalla tingsrätt, misstänkta för att ha försökt lura till sig pengar längs E6:an. Männen gjorde misstaget att stoppa föraren till en civil polisbil för att be om ekonomisk hjälp. Efter en sökning kunde polismannen emellertid konstatera att de båda männen och deras bil stämde väl in på signalementet på två efterlysta bedragare, misstänkta för att ha lurat av en man flera tusen kronor.

ANNONS