Högadalsskolan kan fortsätta sin verksamhet som vanligt, sedan en ny möjlig plats för Internationella Engelska Friskolan utsetts.
Högadalsskolan kan fortsätta sin verksamhet som vanligt, sedan en ny möjlig plats för Internationella Engelska Friskolan utsetts. Bild: Meli Petersson Ellafi

Högadalsskolans mark inte längre aktuell för engelska friskolan

Förslaget att bygga Internationella Engelska Friskolan på Högadalsskolans tomt möttes av stora protester. Nu har kommunen backat helt.
– Vi är väldigt glada och lättade, säger Lina Eriksson i aktionsgruppen Bevara Högadal.

ANNONS
|

Förslaget att använda Högadalsskolans mark för en etablering av IES har väckt starka protester.

Tidigare i veckan presenterades ett nytt alternativ: en grusplan i närheten av Furuhällsskolan, men Högadalsskolan sades då fortfarande vara ett alternativ.

LÄS MER:Internationella engelska skolan kan få ny plats i Härryda

På fredagen meddelade kommunen att Högadalsskolan inte längre är aktuell.

– Vi har haft en dialog med Skanska och IES och landat i att en avsiktsförklaring ska gälla en plats, säger Peter Lönn, kommundirektör i Härryda.

Under hösten har Lina Eriksson och de andra i aktionsgruppen Bevara Högadal jobbat hårt för att få kommunen att ändra sina planer.
Under hösten har Lina Eriksson och de andra i aktionsgruppen Bevara Högadal jobbat hårt för att få kommunen att ändra sina planer. Bild: Meli Petersson Ellafi

Aktionsgruppen firar

Lina Eriksson och de andra föräldrarna i aktionsgruppen är glada över att de fått gehör för protesterna och håller på att organisera kvällens firande efter en höst av möten, demonstrationer och diskussioner med politiker och tjänstemän.

ANNONS

– Äntligen blir det möjligt att få arbetsro på skolan. Många av oss ska söka förskoleklass till hösten och nu är Högadalsskolan ett rimligt alternativ, säger hon.

LÄS MER:Föräldrar protesterar mot kommunens planer

Hon tillägger att de hoppas att kommunen nu ska ta tag i skolans renoveringsbehov och att verksamheten kan utvecklas.

– Kommunen måste visa att man uppskattar arbetet här och försöka reparera det som skadats under hösten.

"Det var en dum idé"

Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande vill vara tydlig med att Högadalsskolan inte längre är ett alternativ, även om det skulle visa sig att den andra platsen inte är lämplig på något sätt.

Per Vorberg (M) kommunstyrelsens ordförande.
Per Vorberg (M) kommunstyrelsens ordförande. Bild: Anna Sigvardsson Högborg

– Men jag tror att det blir bra. Vi har stor tilltro till att vi hittat den bästa platsen, vi är överens med Skanska och IES och vill att det ska vara tydligt för föräldrar och personal. Vi ville först titta på Högadalsskolan eftersom det fanns en byggrätt där, men när det finns protester så lyssnar vi på dem.

LÄS MER:Politisk strid om engelsk friskola i Mölnlycke

Patrik Linde (S) andre vice ordförande i kommunstyrelsen.f
Patrik Linde (S) andre vice ordförande i kommunstyrelsen.f Bild: Anna Sigvardsson Högborg

Patrik Linde (S) andre vice ordförande i kommunstyrelsen är positiv till beskedet att Högadalsskolans tomt inte längre är aktuell.

– Det var bra att alliansen insåg att det var en dum idé. Nu hotas inte en befintlig skola i alla fall, även om vi inte ser inte behovet av att få hit IES. Kommunen behöver fler skolplatser, men vi socialdemokrater vill ha fler kommunala skolor.

ANNONS

Den 7 november ska kommunstyrelsen besluta om en avsiktsförklaring mellan Skanska och Härryda kommun, markundersökningar ska också göras innan en planprocess kan påbörjas.

Siktet är inställt på att en ny två-parallellig F-9 skola med idrottshall ska stå färdig senast 2024.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS