Senast 1 juni slår det nya besökscentrumet upp portarna. Huset ligger mellan Bohus fästning och hotellet Fars hatt på Färjevägen i Kungälv och renoveras just nu.
Senast 1 juni slår det nya besökscentrumet upp portarna. Huset ligger mellan Bohus fästning och hotellet Fars hatt på Färjevägen i Kungälv och renoveras just nu.

Höga mål för Bohus fästning

ANNONS
|

När den 1 200 kvadratmeter stora tvåplansvillan på Fästningsholmen blev till salu för 7,3 miljoner kronor för ett par år sedan tvekade inte det politiska etablissemanget. Kungälvs kommun slog till och nu är renoveringen i full gång. Senast 1 juni slår besökscentrumet upp portarna.

– För att uppnå målet med 170000 besökare per år är detta jätteviktigt. På sikt ska vi skapa ett fullskaligt besökscentrum, förhoppningsvis på Älvkullen, men det förutsätter att dagens verksamhet får tillgång till lokalerna. Innan dess måste vi ha rätt kunskap om behov, innehåll och finansiering, säger Cina Gasparini, vd för det kommunala bolaget Bagahus AB som ansvarar för driften av Bohus fästning och Fästningsholmen.

ANNONS

Förutom en kulturhistorisk utställning, allmän information till besökare och turistinformation på entréplan ska huset rymma ett kafé på bottenplan. Bolagets sex anställda sitter redan på ovanvåningen.

Men centrumet är bara en del i en större utvecklingsplan för hela området som sträcker sig till år 2020. Flera aktiviteter pågår och planeras parallellt. En viktig del är ekonomin. Bolaget får ett stöd på tre miljoner kronor varje år från Kungälvs kommun. Statens fastighetsverk lägger minst lika mycket pengar årligen på underhåll och utveckling av fästningen. För alla arrangemang och projekt måste medel sökas externt.

– Vi arbetar just nu med att söka samarbetspartners och nätverka med entreprenörer för att skapa så bra aktiviteter som möjligt. De som sedan blir våra partners ska vi både hitta finansiering med samt dela på risk och vinst, så det gäller att vi träffar rätt, säger Cina Gasparini.

Det handlar också om att skapa fler aktiviteter och ytor i fästningen. I juni kommer det till exempel att finnas riktiga toaletter. En ny detaljplan ger ytterområdet många framtida möjligheter att utvecklas.

Ordförande i Bagahus AB:s styrelse, kommunalrådet Anders Holmensköld (M), är mycket nöjd hittills.

ANNONS

– Bolaget har bara varit igång i sex månader men det fungerar väldigt bra. Man har redan klarat av att börja samarbeta med andra aktörer. Det här är ett område som kommer att vara i ständig förändring och under utveckling de kommande tio åren, säger han.

Vad betyder utvecklingen för Kungälv?

– Det är naturligtvis bra för självkänslan för dem som bor i Kungälv att visa det kulturella arvet. Men jag vill trycka på att det är viktigt för turismen i hela Göteborgsområdet. Vi vet att det är viktigt att ha bra besöksmål runt omkring storstaden för att få turister att stanna en dag till.

– Och när de kommer hit ska det bli naturligt att åka vidare till Marstrand, säger Anders Holmensköld.

Började byggas år 1308. Vid fästningens murar utkämpades sedan mängder med väpnade konflikter mellan Sverige, Danmark och Norge. Framför allt mellan slutet av 1400-talet och slutet av 1600-talet.

Öppen för allmänheten helger från april och dagligen mellan 17 maj och 14 september.

Har i dag omkring 25 000 besökare per år.

I år planeras bland annat:

Påskfirande.

Olika typer av temadagar som exempelvis Hundens dag.

I juni firas 200-årsminnet av den nordiska freden.

Under tre veckor i sommar spelas teater onsdagar–söndagar.

Det blir också skördefest och bågskyttetävlingar.

ANNONS