Skyddad. Årets influensa är på gång och det kan vara dags att vaccinera sig nu.
Skyddad. Årets influensa är på gång och det kan vara dags att vaccinera sig nu.

Hög tid att vaccinera sig mot influensan

För den som ännu inte vaccinerat sig mot influensan och tillhör en riskgrupp är det läge att gå till handling – helst nu.

ANNONS
|

– Influensan är på gång. Mitt råd är att skynda sig iväg för vaccination, innan det är för sent, säger Eva Lindhausen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Årets influensavirus har ännu inte slått till med full kraft. I Västra Götalandsområdet har man ändå sett en viss ökning av insjuknande fall de senaste veckorna, vilket kan tyda på att den är på god väg att få ett genombrott.

– Inom Västra Götaland är det främst i Göteborgstakten och inom NU-sjukvårdens område som vi sett att det börjar komma. Det är inget toppläge än – men kan väl vara inom några veckor/en månad, säger Eva Lindhausen Lindhé.

ANNONS

Hon påpekar att det rör sig om samma influensavirus som 2009, den mycket omtalade svininfluensan, men att den nu övergått till att betraktas som en vanlig säsongsinfluensa.

– Men det vaccinet håller inte längre, så för alla som tillhör en riskgrupp och/eller har immunförsvarsnedsättning, rekommenderar jag verkligen samtliga att ge sig iväg till sin vårdcentral för vaccination.

Eva Lindhausen Lindhé påpekar att det inte rör sig om samma sorts vaccin som kunde ge ökad risk för narkolepsi, och att detta bör poängteras så att ingen låter bli att vaccinera sig av just den orsaken.

Hon ser ingenting hittills som pekar på att det skulle bli ett generellt jätteutbrott av influensviruset i år;

– Nej, jag ser inga direkta skäl till det – men vi vet inte svaret än. Man kan bli överraskad, det har jag blivit tidigare år!

ANNONS