Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hård vind vållar problem på västkusten

Avstängda broar och inställda tågavgångar.

Blåsten skapade under måndagen problem bland annat med avstängda broar och inställd tågtrafik på sträckan mellan Munkedahl och Strömstad på grund av nedblåsta träd på ledningar. Uddevallabron är fortsatt avstängd för tung trafik och personbilar med släp. Även under den tidiga tisdagsmorgonen rapporterades det om nedfallna träd på vägar, bland annat väg 2035 i Alingsås kommun och väg 2020 mellan Håjum Östra och Gärdhem i Trollhättans kommun. Vägverket utesluter inte att det elfel som orsakar förseningar på tåglinjen mellan Göteborg och Kungsbacka kan vara orsakat av vinden.

Läs mer: Inställda Gotlandsfärjor i blåsten

Läs mer: 200 evakuerade från Kungsbackapendeln

Läs mer: Tågförseningar mellan Göteborg och Kungsbacka

Enligt Foreca förekommer vindstyrkor på upp till 17 meter per sekund i byarna.

– Vi har haft ett lågtryck som nu ligger upp över södra Norrland, det var när detta passerade som vinden började tillta igår. Det har varit väldigt blåsigt i går och i natt, och kommer fortsätta vara blåsigt under dagen. Vinden kommer att börja avta under eftermiddagen, men innan dess är det blåsigt med friska vindar, säger Maria Jönsson, metereolog på Foreca.

Läs också: GP:s vädersajt

Även under resten av veckan ser blåsten ut att ligga kvar, om än i mindre styrka.

– Sedan ser det ut att kunna blåsa upp rejält på fredag igen, något liknande i går. Det blir frisk och byig vind och kommer att kännas blåsigt.

Hur är det med regnet?

– I dag mestadels uppehåll, till i morgon eller i natt så har vi ett regnområde som tar sig in från sydväst. Och det kommer att vara regn eller skurar större delar av dagen i morgon, samt risk för åska i morgon. På torsdag också regn eller skurar med risk för åska. På fredag mestadels uppehåll, blåsigt, molnen kommer att dominera.

Kommer sommaren att komma tillbaka till Göteborg?

– Det gör den garanterat, det ska vi inte ge upp hoppet om helt, men den här veckan är det ostadigt och svalt väder som dominerar, säger Maria Jönsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.