De anställda inom omsorgen på Orust kommun gillar sitt jobb, men har inget förtroende för sin arbetsgivare. Det visar en ny rapport som beskriver en situation med stressad personal, stor arbetsbelastning och hög sjukfrånvaro.
De anställda inom omsorgen på Orust kommun gillar sitt jobb, men har inget förtroende för sin arbetsgivare. Det visar en ny rapport som beskriver en situation med stressad personal, stor arbetsbelastning och hög sjukfrånvaro.

Hård kritik mot Orusts omsorg

ANNONS
|

–Allt bottnar i att vi behöver mer personal och att verksamheten är underbudgeterad. Man har slimmat och effektiviserat och det här är resultatet, säger Anette Helle­born, vice ordförande på Kommunal.

Hennes uppfattning stämmer väl överens med det som rapporten visar. Hög sjukfrånvaro bland de anställda och enhetschefer som lägger större delen av sin arbetstid på administrativa uppgifter istället för att leda personalen och vara ute i verksamheten.

På fredagar går upp emot 70 procent av arbetsdagen åt till att ringa in vikarier inför helgen, samt mellan tre och fem timmar vissa andra dagar. Vikarierna saknar ofta utbildning, vilket innebär en ökad belastning för den ordinarie personalen.

ANNONS

–Våra medarbetare gör mer än en persons jobb. Antingen för att det fattas folk eller för att vikarierna inte har rätt kompetens och kan utföra arbetet, säger hon.

Samtidigt som omsorgssektorn befinner sig i kris står Orust inför en situation där befolkningen över 65 år kommer stiga med 30 procent fram till 2020. Anette Helleborn menar att lösningen är att anställa mer personal.

–Många finns redan utbildade och klara bland alla ofrivilligt deltidsanställda. Med fast personal går det att arbeta långsiktigt.

Hon får medhåll av omsorgschefen Anders Asklund som menar att rapporten bara bekräftar vad de själva uttryckt i många år.

–Antalet biståndstimmar har ökat samtidigt som det inte finns några pengar i budgeten. Det är en ond cirkel som pågått i några år, säger han.

Kommunalrådet på Orust, Lars-Åke Gustavsson (M), säger att han är medveten om problemen och menar att rapporten är en början på ett förändringsarbete som kommer att ske i kommunen.

–Vi ska analysera den här rapporten och efter det komma fram till vad vi konkret ska göra.

Även Anette Hellerborn menar att rapporten är bra utifrån perspektivet att politikerna nu får svart på vitt hur det ser ut i kommunen.

–Det känns hoppfullt att alla, även cheferna uppåt vet vad problemet är.

ANNONS

Kris inom omsorgen. De anställda inom omsorgen på Orust kommun gillar sitt jobb, men har inget förtroende för sin arbetsgivare. Det visar en ny rapport som beskriver en situation med stressad personal, stor arbetsbelastning och hög sjukfrånvaro.

Rapporten bygger på workshops och intervjuer med politiker, förvaltningsledning, enhetschefer, baspersonal samt representanter från fackförbunden som gjorts av konsultföretaget Actea.

Kritiken som framförs handlar om bristande politisk stabilitet och hög personalomsättning. Enhetschefernas arbetstid läggs i hög grad på administration och så kallade brandkårsutryckningar snarare än personalledning och att vara ute i verksamheten. I kommunen finns chefer som har direktansvar för 57 anställda plus vikarier, medan forskning visa att den siffran inte bör överstiga sexton.

ANNONS