Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bibliotekarien Sara Dahl pratar med föräldrarna Gunilla Runström Eden, Marianne Dalsbro och Josefine Enemar medan barnen Nicholas, Folke och Nils leker. Bild: Martina Liljedahl

Håller det egna läsandet vid liv med bokcirkel

Leksaker och barnböcker samsas på den mjuka mattan. Men i dag är det inte de små som är i fokus - utan deras mammor. Med en bokcirkel vill Ale bibliotek stimulera föräldraledigas egen läsning.

– Det är kul att få läsa något annat än Pettson och Findus och böcker i många olika genrer skrivna på så olika sätt. Vi har läst science fiction, Nobelpristagare och nu en ungdomsbok, säger Josefine Enemar, som har med sonen Nils nio månader som även har ett äldre syskon på tre år.
Hon har ändå försökt hålla uppe sitt eget läsande sedan hon fick barn. De bästa lässtunderna var när hon ammade. Nu blir det mest när Nils sover. 
– Det är inte så lätt att läsa och mata samtidigt, konstaterar hon. 

Marianne Dalbro hade knappt öppnat en bok sedan hennes äldsta dotter som är elva år föddes men har fått tillbaka läslusten tack vare bokcirkeln.
– Man behöver den där pushen som någon sa här, att man måste läsa. 
Deltagarna i bokcirkeln i Ale ses vid fem tillfällen varannan vecka. Till varje gång ska de ha läst en ny bok. Den senaste de läst är ungdomsromanen Allt det vackra är inte förstört av Danielle Younge-Ullman. En lätt omskakande bok men ändå lättillgänglig enligt deltagarna.
– Det är roligt att få utmanas lite och diskutera böckerna med andra i samma situation, säger Gunilla Runström Eden med sonen Nicholas Eden snart sju månader i knäet. 
Hon erkänner att hon har en mobil liten läslampa som hon har med sig upp när hon ammar. 
– Ofta vill han somna efteråt och rör jag mig då så vaknar han. Då är det perfekt för mig att läsa.

Att det är en utmaning att få tid och ro att ta fram en bok och läsa själv när man har små barn omkring sig har barnbibliotekarien Sara Dahl förstått. Biblioteket erbjuder många aktiviteter för föräldralediga men då riktade till barnen. 
– Det är viktigt att vara läsande förebilder, att barnen ser att mamma och pappa också läser. Sedan behöver de inte bli bokslukare för det, men de vet att möjligheten finns, säger Sara Dahl.
Hennes erfarenhet är att en del återupptäcker biblioteket när de själva får barn. När de sedan börjar jobba igen är det svårare för dem att få tid till bokcirklar eller läsning.
Har ni något tips till andra föräldralediga för att hjälpa dem att prioritera den egna läsningen?
– Gå med i en bokcirkel. Eller om det inte finns någon organiserad, bilda en själv med andra föräldralediga som ni träffar på BVC. 
– Eller sätt upp en lapp på förskolan, föreslår Gunilla Runström Eden. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.