Hästen Deligat räddad ur dike

I en timme kämpade räddningstjänsten i Lilla Edet med att hjälpa hästen Deligat som gått ner i ett gyttjefyllt dike i Nygård. – Vi försökte först dra med handkraft men han orkade inte, säger styrkeledare Jan A Linde.

ANNONS
|

Det var vid tvåtiden på onsdagseftermiddagen när ägaren Inger Tegemyr kom hem från jobbet och upptäckte att hennes häst Deligat fattades i hagen.

– Jag funderade på vart han tagit vägen så jag gick och letade efter honom, säger hon.

Låg utanför hagen

Efter en kort stund hittades han medtagen i ett dike utanför hagen.

– Jag såg att det var stora bromsspår så han måste ha blivit skrämd av något och sedan försökt bromsa innan han brakade rakt genom staketet och ner i diket, säger hon.

Deligat som är en stor dragarhäst på 700 kilo är annars en mycket lugn kille som används till bröllopskorteger, framförallt i Göteborg.

ANNONS

– Det här är inte alls likt honom så något har absolut hänt. Vi larmade räddningstjänsten direkt men innan de kom så försökte vi själva gräva bredvid honom så att han kunde få benen under sig, han låg ju helt på sidan och tog sig ingenstans, säger Inger.

Försökte för hand

När Räddningstjänsten väl kom försökte de dra upp Deligat med handkraft.

– Eftersom det är ett levande djur så vill man oftast inte använda traktor eftersom det blir så statiskt. Men vi hade inget val till slut. Han hade kvävts av sina egna lungor till slut eftersom trycket från hans egen vikt blir alldeles för högt, säger Inger.

Räddningstjänsten menar att den här typen av jobb är svåra.

– Vi visste inte hur länge han legat där men han var medtagen, stel och trött och orkade helt enkelt inte. Vi fick ta hjälp av slangar under magen och gårdens traktor, säger Jan A Linde.

Enligt Linde är det svårt att komma åt när det handlar om så stora djur.

– Vi pratar om en häst på 700 kilo som ligger och pressar ner mot leran och vi måste dra slangarna runt buken för att hjälpa till. Men vi lyckades få upp honom på mindre än en timme.

ANNONS

Inger Tegemyr vill rikta ett stort tack till Räddningstjänsten i Lilla Edet och menar att Deligat inte hade klarat sig utan deras hjälp.

– Det var på gränsen. Hade jag kommit hem en halvtimme senare så hade han dött. Men nu är han ganska pigg och vi ska ut och se till att han rör på sig. Vi är jätteglada över att det gick så bra.

ANNONS