Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Coronasmitta för hästar är mycket ovanligt, men nu har en islandshäst på Övre Nygård smittats. Bild: Katrin Niklasson

Häst i Alingsås har smittats av corona

En häst på en gård utanför Alingsås har testats positivt för corona. Nu är han i isolering och får inte träffa andra hästar på en månad.

Skötarna körde hästen till Skara djursjukhus eftersom han hade feber i flera dagar. Provsvaren dröjde eftersom djur inte är högprioriterade på labben just nu. När de kom tillbaka igår visade det sig att hästen hade drabbats av det ovanliga coronaviruset för hästar, rapporterar Alingsås tidning.

För Carita Wikström-Zetterström, verksamhetschef på Alingsås Ryttarsällskap, är det första gången som hon haft ett fall med en coronasmittad häst.

– Det handlar om en islandshäst som inte har lämnat stallet. Så det är inte han som tagit viruset till anläggningen utan han har smittats av någon annan häst som varit ute och tävlat, säger Carita Wikström-Zetterström.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Två tävlingar inställda

Än så länge har ingen av de andra hästarna i stallet visat några sjukdomssymptom. Personalen på Övre Nygård tar tempen på dem varje dag och de har varit tvungna att ställa in två tävlingar. Carita Wikström-Zetterström säger att det kan bli tufft ekonomiskt.

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt kan inte människor smittas av hästarnas coronavirus. Därför fortsätter ridskoleverksamheten och träningarna som vanligt. Alla som besöker anläggningen måste byta kläder och skor när de rör sig mellan de olika stallen. Eftersom viruset smittar från avföring till mun måste ryttarna se till att hästarna inte luktar på varandras bajs.

LÄS MER: Ny coronaanalys ger hopp om immunitet

Carita Wikström-Zetterström säger att den drabbade islandshästen mår bättre.

– Hästen är symptomfri nu. Men vi måste ändå fortsätta isoleringen i 30 dagar. Om fler hästar får feber förlängs det, säger Carita Wikström-Zetterström.

Ekvint coronavirus

Viruset drabbar hästar. Djuren blir trötta och kan få feber och nedsatt aptit.

Det är inte känt hur vanligt förekommande smittan är. Först på senare år har man börjat prova hästar för corona.

Ekvint coronavirus drabbar hästar och är inte samma sak som covid-19, som drabbar människor.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.