Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Sängarna spikas, stoppas och sys i den lilla fabriken i Härryda. De anställda kan samtliga sysslor och tillverkar en säng på ungefär fyra timmar. Här syr vd:n Jonny Stridh ett sängöverdrag.

Härrydasängar till Haga slott

Kronprinsessans nya säng på Haga slott kommer från en liten sängfabrik i Härryda. VD:n Jonny Stridh levererade den personligen i förra veckan.

Beställningen från Husgerådskammaren var fyra dubbelsängar à 180 centimeter, samma sort som tidigare levererats till det annex på Drottningholms slott där Daniel Westling flyttade in efter förlovningen.

Men om sängarna kommer nyttjas av honom och Kronprinsessan eller av deras gäster på Haga slott har Jonny Stridh ingen aning om.

- Nej sånt frågar man inte.

De trippelfjädrade sängarna kommer från Bed Comforts vanliga sortiment och enligt pappa Sören finns det inget extraordinärt med dem. Men han påpekar att företagets produkter alltid är av god kvalitet.

Första ordern från Husgerådskammaren kom redan till kungens 50-årsdag och med den senaste till Haga slott har företaget fått ett tiotal. Jonny Stridh har nu ansökt om att få bli kunglig hovleverantör.

Pappa Sören tror att prinsessbröllopet kommer att bli en gynnsam affär även för skattebetalarna.

- Det här är fantastiskt för hela Sverige. Det är många företag och små industrier som får beställningar och därmed också uppmärksamhet, konstaterar han.

Familjen har tillverkat sängar i tre generationer. Sörens pappa började i Mölndals kråka 1947. Då sysslade han även med möbeltapetsering och byggde annat än sängar.

Jonny renodlade verksamheten och öppnade 1980 en egen fabrik vid Vägskillnaden i Härryda. Här arbetar i dag Sören, hans fru och sonen Jonny som tagit över som vd.

- Jag tycker det här är jätteroligt. Men jag har inga ambitioner att bli en stor producent av sängar. Jag vill fortsätta att göra sängar i liten skala så att jag kan leva också och hinna med familjen, säger Jonny Stridh.

I dag tillverkas omkring 700-800 sängar per år på Bed Comfort. Företaget har specialiserat sig på sängar med förvaring under bädden. Men Pappa Sören var även tidig med att utveckla en tjock bäddmadrass.

- Det gick inte alls på den tiden. Det spelade ingen roll att folk sov bättre, för sängen blev för hög om man hade egen gavel, säger han och ler vid minnet.

I dag är tjocka bäddmadrasser standard i de flesta nytillverkade sängar.

Bild: Bild: Martina Liljedahl
Bild: Bild: Martina Liljedahl